-Det är inbyggt i avtalskonstruktionen, det är därför vi har en lång uppsägningstid på 14 månader, säger BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind.

-Så är det inte alls, säger Byggnads andre ordförande Lars Hildingsson. Om vi hade velat avveckla verksamheten hade vi sagt upp anpassningsavtalen också. Vi tycker att det är en bra verksamhet. Men villkoren måste bli bättre.

Det senare är Lars Hildingsson och Sekos ombudsman Björn-Inge Björnberg överens om.

-Vi har förhandlat i två år med BI utan resultat, vi tvingas säga upp avtalet för att trycka på och få förbättringar, säger Björn-Inge Björnberg.

Facken är främst kritiska till att de som är anställda via Galaxen enbart erbjuds visstidsjobb, i vissa fall upp till fem år. Det ska vara samma regler för personer med rehabiliteringsanställningar som för andra på arbetsmarknaden, anser Seko och Byggnads.

-Det är inte okej att stapla visstidsanställningar på varandra, säger Björn-Inge Björnberg. Det är inga problem för arbetsgivare att säga upp på grund av arbetsbrist.

Sveriges Byggindustrier invänder att de företag som i dag anställer personer som tvingats lämna sina anställningar på grund av funktionshinder eller liknande inte kommer att vilja tillsvidareanställa. Verksamheten kommer då att försvinna.

-De personer det gäller har svårigheter som gör att de kanske hamnar i samma situation en gång till. Och då är det inte fråga om arbetsbrist, säger Mats Åkerlind.

Avtalet går ut om 14 månader och fram till dess hoppas Seko och Byggnads att parterna ska komma överens om ett nytt och bättre avtal. Mats Åkerlind är inte så pigg på att fortsätta förhandla.

-Jag vill att facken först drar tillbaka sin uppsägning, säger han.

Det vill inte Lars Hildingsson göra. Däremot förhandlar han gärna vidare.

-Vi kan inte bara fortsätta som tidigare, vi behövde säga upp avtalet för att det ska hända något, säger han.

Galaxen är ett servicebolag som ägs gemensamt av flera byggföretag. De drygt 1000 personer som får stöd via Galaxen har lönebidragsanställningar i olika företag, inom och utom byggbranschen. Företagen och de anställda får olika former av stöd från Galaxen under rehabiliteringstiden.

Tidigare var samtliga deltagare anställda i Galaxen.