Istället ska förbundsledningen bestå av enbart ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande.

Samtidigt ska förbundsstyrelsen minska från 15 till 11.

Arbetsuppgifter och ansvar ska med det nya förslaget fördelas mellan de tre ordförandena.

-Flera andra LO-förbund, som Handels och HRF, har modellen och vi tror på den. Det blir en mer jämlik styrelse eftersom det inte är helt avgjort i titeln vilka frågor var och en ska ansvara för, säger Glenn Nordström, som sitter i förbundsstyrelsen och varit ledamot i den arbetsgrupp som tagit fram förslaget.

Han anser att förbundets ekonomi ska skötas av en anställd ekonomichef eller controller. Så är det i praktiken efter att den senast valde kassören avgått.

Däremot är det inte givet att Seko ska anställa en förhandlingschef när avtalssekreterarposten tas bort.

-Det kan lika gärna vara en av ordförandena som sköter förhandlingsarbetet. Det beror på vem som väljs. Fördelen är att styrelsen kan fördela om uppdragen om det skulle behövas, säger Glenn Nordström

Stadgeförslaget, som arbetats fram i förbundsstyrelsen, innebär även att alla medlemmar ska tillhöra en klubb och en bransch. Det innebär att branschorganisationerna stärks och förutsätter att alla branscher bildar en branschorganisation. Enligt förslaget bör det ske senast 2019.

Samtidigt föreslås att regionerna försvinner som demokratisk organisation. Regionerna blir istället en stödfunktion för lokala klubbar. Det betyder att regionerna inte kommer att ha några förtroendevalda.

-Vi har inte råd att ha dubbla system, säger Glenn Nordström.

Seko förbundssekreterare Anneli Jonsson säger att syftet med förslaget är att förtydliga organisationen och få ordning och reda.

-Det ska framgå av stadgarna vad organisationen får göra och inte får göra, säger hon.

Lokal organisation ska säga sitt senast den 12 december. Samma dag löper nomineringstiden till valberedningen ut.

Till sist är det kongressen som bestämmer. Den sammanträder 25-27 april 2017.