Det är förbundets nyvalda ledning som vill ha en öppen debatt och som anser att Seko ska ha högt i tak. Ett förslag ska presenteras för förbundsstyrelsen,

-Det är ett sätt att motverka att det skapas dåliga kulturer i organisationen. Det är förstås önskvärt att man säger till direkt när något händer, men jag har respekt för att det är svårt.

Därför är det viktigt att det finns den här möjligheten, säger Sekos ordförande Valle Karlsson.

Seko har inspirerats av Kommunal, som inrättade en visselblåsarfunktionen i maj förra året efter att delar av ledningen tvingats avgå.

-Det var en del av åtgärdspaketet efter krisen, säger Olle Ingemarsson, HR-chef. Vi får in ett par visselblås varje månad. Vi är helt trygga med att det fungerar.

Systemet har använts och det fungerar tekniskt, enligt Olla Ingemarsson. Hittills har de frågor som kommit in framför allt rört förtroendevalda på arbetsplatserna.

-Det är logiskt eftersom det är den största gruppen, säger han.

Liksom Kommunal är det tänkt att Sekos visselblåsarfunktion ska skötas av en utomstående aktör, informationen ska ”lämnas på neutral mark” och den som hör av sig ska få vara anonym.

-Det är ingen här på förbundet som ska ta emot informationen, säger Valle Karlsson.

När ett uppgift lämnats så startar en utredning och sedan är tanken att förbundet ska vidta åtgärder – i det fall utredningen kommer fram till att det det behövs. Det finns ingen begränsning när det gäller vad som kan tas upp.

-Funktionen tar främst sikte på att organisationen ska leva efter förbundets stadgar, policies och värderingar.

Kommunal skriver i sina riktlinjer att medveten ryktesspridning eller smutskastning inte är tillåten. Dessutom har Kommunal ett totalt ”repressalieförbud”. Ingen får straffas om hen påtalar brister eller fel.

Den nya ledningen vill ha ökad öppenhet. Har Seko varit för slutet tidigare?

-Det här är en följd av vad som hänt i olika förbund under senare år. Kommunal hade sin skandal förra året och Transport nyligen. Vi vill motverka det genom att öppna för debatt tidigt. Kommunal har öppnat en visselblåsarfunktion som vi också vill prova.

Hur öppna kommer ni att vara om det som kommer fram i visselblåsarfunktionen?

-Vi ska redovisa statistik, sen är det beroende av vad som kommer fram. Om personer vill vara anonyma måste vi garantera det. Det gör det svårare.