Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson är ”personligen inte där ännu”, det vill säga vid att formulera gemensamma 6 F-krav.

– Vi har flera avtalsområden kvar. Spårtrafik har inte haft sin avtalskonferens ännu, till exempel.

För snart tre år sedan strejkade Seko på Öresundståg. Då handlade det om att Veolia ville omvandla heltidstjänster till deltider, så kallad hyvling, i samband med övergång av verksamhet. Det lyckades Seko delvis stoppa den gången.

Men frågan om hyvling har fått ny aktualitet efter en dom i Arbetsdomstolen som ger arbetsgivare inom Handels område rätt att strunta i uppsägningstid och turordning när de sänker arbetstiden för personalen.

– Veolia gjorde sin förändring i samband med en övergång av verksamhet, men det är enda skillnaden. Det vi ser nu är oroande, och även om Seko än så länge inte drabbats av så många fall av hyvling vill vi gärna ha en reglering i avtalen, säger Valle Karlsson.

Seko och sex andra LO-förbund arbetar nu med att ta fram krav som ska reglera hur hyvling ska gå till. Facken värnar om turordningen och uppsägningstiden. Stoppa hyvlingen som sådan går inte, menar Valle Karlsson.

– När arbetsgivare har bestämt sig för att hyvla, omreglera en tjänst, så ska det finnas tid för omställning för den som drabbas. Inte som nu att det kan ske över en natt, och att den som säger nej kan bli uppsagd, säger han.

I nästa steg ska facket bevaka att arbetsgivaren inte missbrukar möjligheten och låter personalen arbeta mertid istället.

En annan aktuell fråga är flexpensionen. Unionen och Almega har en överenskommelse som ännu inte offentliggjorts, som Seko kan ansluta sig till på två avtalsområden: telekom och fastig­ hetsavtalet för tjänstemän.

Seko har fått se överenskommelsen, men har ännu inte kommit fram till om den är tillräckligt bra för medlemmarna.

– Vi vill ha en större avsättning till tjänstepensionen, och flexpension, säger Valle Karlsson. Men innan vi ansluter oss till Unionens uppgörelse måste vi göra en ordentlig värdering av plus och minus.

– Seko har delvis andra medlemsgrupper än Unionen, även om det är samma avtalsområden. Det betyder att det kostar mer för oss.

Den sista februari ska Unionen ha förhandlat klart om flexpensionens detaljer på 20 avtalsområden inom Almega. Det blir en naturlig deadline även för Seko.

Bortsett från flexpensionen är förbättrad tjänstepension något som troligtvis blir ett krav på många avtalsområden, enligt Valle Karlsson.

– Jag har en känsla av att medvetenheten ökar om att den allmänna pensionen blir för dålig i framtiden. Och att ett sätt att förbättra den är att öka avsättningen till tjänstepensionen.

LO-samordningen innebär att förbunden kommer att gå ut med gemensamma lönekrav 2017. Det innebär ett utrymme på 2,8 procent och 672 kronor till dem som tjänar under 24 000 kronor.

Förbunden är också ense om att industrins avtal ska vara vägledande för övriga. Deras krav var minst 460 kronor.