Sol, sol och åter sol. Inte en endaste liten molnskärva syns på den klarblå himlen när asfaltläggargänget i Skurup jobbar med att täcka igen efter kabeldragningen i villagatan.

Daniel Nilsson, veteranen JanÅke ”Starrarparn” Nilsson och lastbilsföraren Gert Bengtsson från NCC Roads handläggargäng från Ystad, känner varandra väl.

Och ingen av dem oroar sig för risken för hudcancer trots att de exponeras för solen hela dagarna.

– Nä, jag tänker inte alls på det och känner ingen som drabbats av hudcancer, säger Daniel Nilsson.

Förr jobbade ju alla med bar överkropp när det var varmt men det är stopp med det nu även om det fortfarande förekommer. Men vi ska ha skyddsväst, shorts och arbetsskor. Men keps har jag aldrig – det blir bara varmare.

Och ingen av dem använder solskydd.

Gert häller ut den varma asfaltmassan, Daniel rakar ut den och Jan-Åke plattar till den med välten.

Det är verkligen varmt men alla tre säger att det här är det perfekta vädret. De njuter av sommarsolen och dessutom är asfalten mer lättjobbad eftersom den håller sig varm längre.

– Vi är ju med från början när solen tittar fram på våren så huden vänjer sig allteftersom, säger Jan-Åke. Han började som anläggningsjobbare som 21-åring och fyller 63 snart – ett helt arbetsliv utomhus.

Och han är den enda i gänget som haft en hudförändring.

– Jag hade en fläck på halsen som aldrig ville läka och då flög ju tanken om cancer in i skallen så jag gick till läkaren som tog bort den. Den visade sig vara helt ofarlig.

– Men visst har jag bränt mig – värst råkade jag ut när jag brände sönder ryggen och nacken på ett anläggningsjobb för en massa år sedan. Det kändes! Men jag trivs i solen – då är det mycket värre med 5 plusgrader, regn och kyla. Jag har vibrationsskador i händerna och när det blir kallt värker de och blir alldeles vita.

Daniel nickar:

– Det här är bästa årstiden. Vi jobbar från sex på morgonen till fem på kvällen eftersom vi arbetar in den tid vi inte kan arbeta under vintermånaderna.

– När det är varmt gäller det att se till att dricka ordentligt och så har vi vår arbetsbod med kök, dusch och mikro. Där äter vi frukost vid nio och lunch vid tolvtiden. Boden är helt ny med ett matbord för fyra och allt man behöver.

– Det är tack vare facket vi har den. Har man ingen bod får man ett matbidrag på 75 kronor om dagen och det räcker inte långt om du ska köpa både frukost och lunch. Antingen får de höja det eller fixa en bod så man kan ta med sig mat hemifrån.

Alla tre säger att de största arbetsriskerna är trafiken och förslitningsskadorna.

– I fjol blev jag påkörd av en husbil som inte ens brydde sig om att stanna, säger Daniel, och Jan-Åke

berättar om tiden när han sprang och klistrade provisoriska mittlinjer medan bilar och lastbilar susade runt om honom.

– Säkerheten har blivit mycket bättre men vi är mer rädda för trafiken än för solen, säger Daniel.

Så skyddar du dig

Är det farligt att arbeta utomhus hela dagarna, och hur skyddar man sig bäst?

Vi frågade Marléne Isaksson, docent och sektionschef på yrkes- och miljödermatologiska avdelningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Är det riskfyllt ur hudcancersynpunkt att vistas utomhus hela dagarna?

– Ja, ju mer sol huden får desto större risk är det att drabbas av hudcancer. Oavsett om man bränner sig eller inte. Däremot vet man att bränna sig som barn ökar risken som vuxen.

Vad bör man tänka på för att skydda sig mot solen?

– Man ska exponera sig så lite som möjligt, och tänka på att solen är som starkast mellan 11 och 15. Arbetar man ute är kläder bästa skyddet, och att använda vattenfast solkräm med hög solskyddsfaktor på de delar som inte täcks av kläder.

Hurdana kläder?

– Keps med lång skärm och med ett tygstycke bak som täcker nacken. Så mycket kläder som möjligt eftersom det ger bästa skydd. Helst sådana tunna solskyddskläder som barn har på stranden. Det finns kanske inte för fullvuxna män i Sverige, men borde tas fram.

Är man olika känslig beroende på hudtyp?

– Ja, ju mer ljushyllt, desto känsligare. Grönögda, rödhåriga och de som har mycket fräknar är känsligast.

Hur ser en farlig hudförändring ut?

– Det kan vara ett födelsemärke som ändrar sig, blir oregelbundet, kliar, blöder, eller man får ett sår som inte vill läka, eller fläckvis, röd flagig hud som inte ger med sig.

Vilka kroppsdelar är mest i riskzonen?

– De som sticker ut. Näsan, hjässan om du har tunt hår, öron, handrygg. Men man hittar mest malignt melanom på buken på män och på underben på kvinnor.

Finns det olika cancerformer?

– Ja, den vanligaste, basalcellscancer, sprider sig inte men måste tas bort. Skivepitelcancer är mellantinget. Kan sprida sig om den inte tas bort. Den allvarligaste – malignt melanom – sprider sig lättast i kroppen och kan bli dödlig.

Ökar hudcancerfallen?

– Ja, man hittar 40 000 fall av basalcellscancer om året, 4 000 nya skivepitelcancer om året och nästan lika många malignt melanom.

Kan man få hudcancer långt efter att man exponerats?

– Ja, men det är alltid farligast att exponeras dagligen.

Vilka är dina viktigaste tips till den som vistas i solen länge?

– Kläder, solskydd och solglasögon eftersom man kan få starr av för mycket solljus.

Bör arbetsgivaren informera om riskerna med solen?

– Ja, absolut. I Tyskland exempelvis klassas det som yrkeshudsjukdom om man har utomhusarbete och får hudcancer. Arbetsgivaren bör informera, tillhandahålla bra kläder och sedan måste den som ser en hudförändring genast söka vård.