Slutsatsen i ingressen drog Daniel Suhonen från Katalys på seminariet ”Den tudelade arbetsmarknaden – dagens anställningsformer under lupp”.  Under seminariet presenterade Mats Wingborg sin nya rapport med samma namn.

Där listar han de olika anställningsformer som finns i Las, lagen om anställningsskydd, nämligen: tillsvidareanställning, vikariat, allmän visstidsanställning, säsongsanställning, provanställning, tidsbegränsad anställning för den som fyllt 67.

Av dessa är det bara tillsvidareanställningen som innebär ett tryggt jobb. Dessutom kan det finnas andra kollektivavtalade anställningsformer i olika branscher, timanställning till exempel.

Det är 700 000 personer som har någon form av tidsbegränsad anställning, 15 procent av alla sysselsatta. Och av dessa är det fler kvinnor än män, fler unga än äldre och fler nyanlända än infödda.

Konsekvenserna av den tudelade arbetsmarknaden är tydliga och rätt väl kända, stress och ohälsa är större och anställningsförhållandena generellt sämre för dem med otrygga anställningar. De bär också på en oro över om pengarna ska räcka, till hyra, till mat.

Dessutom drabbas de som är tillsvidareanställa på arbetsplatser med många tillfälligt anställda. Moa Neuman från Hotell- och restaurangfacket sade att det är tufft för dem att lära upp nya arbetskamrater, som sedan ersätts av andra som ska läras upp och som sedan…

Daniel Suhonen talade om en ”trappa ner i otrygghet”, där de fast anställda står på det översta trappsteget och de permitterade utländska bärplockarna eller de papperslösa finns allra längst ner, helt utan trygghet och ibland även helt utan pengar.

På trappstegen däremellan finns bland andra F-skattare, bemanningsanställda och egenanställda, alla skiktade efter båda klass, kön och etnicitet. Och alla längre upp på trappan riskerar alltid att halka ner några trappsteg.

De osäkra anställningarna började växa i samband med den ekonomiska krisen under 90-talet. Och det är inte något ovanligt i samband med kriser. Men vad som hände efter krisen var, enligt Mats Wingborg att de osäkra anställningarna låg kvar på en hög nivå och blev fler.

Fackföreningsrörelsen har länge kämpat mot dessa anställningsformer, utan att så mycket hänt. Visserligen fattade senaste LO-kongressen ett beslut – i oenighet – om att den allmänna visstiden ska bort. För det krävs dock en annan majoritet i riksdagen. Och att den majoriteten vill det som facket vill.

Daniel Suhonen såg två vinnare i dagens tudelade arbetsmarknaden, arbetsgivarna som tjänar pengar på den och Sverigedemokraterna som säger sig kunna trösta alla de som är på väg eller har rasat i ”trappan ner i otrygghet”.

Han såg också att det blir svårt för facket att ändra på detta, om inte maktförhållandena på arbetsplatserna ändras, arbetslösheten sjunker och Socialdemokraterna inser allt detta.

Katalys som gett ut rapporten ”Den tudelade arbetsmarknaden – dagens anställningsformer under lupp” är ett fristående institut för facklig idéutveckling som finansieras av Seko och övriga fack inom 6F.