Alex B städar tunnelbanevagnar på nätterna. Han börjar klockan åtta på kvällen och slutar fem på morgonen. Hans arbetsuppgifter innebär att städa ur och rengöra vagnar när de tas ur trafik när tunnelbanan slutat gå. Och han gillar det.

Jobbet har han haft i tre år, som så kallad extra-anställd. Det innebär att han inte har något fast kontrakt och antalet timmar han arbetar varierar från månad till månad.

Vi pratar på telefon på en torsdag och bestämmer att träffas dagen efter, för då ska han vara ledig. Men när vi sedan ses på fredagen, ska han iväg och jobba efter intervjun.

– Ja, jag fick veta det igår när jag jobbade. I vanliga fall får jag mitt schema månaden innan, men ibland får man hoppa in.

På telefonen kan han se sitt schema och hur mycket han har jobbat. I december blev det 136 timmar, och nu i januari, är han schemalagd i 123 timmar, men det kan ju bli mer med snabba inhopp, som idag.

– Men vissa månader blir det bara kanske 80 timmar, eller 60. Men oftast får jag så mycket jobb som jag vill ha. 144 timmar är heltid, och det kommer jag ofta upp i.

Trots det oregelbundna antalet timmar, som såklart ger en oregelbunden inkomst, tycker han inte att det är några större problem.

­– Det är klart, jag får ju kämpa lite för att få det att gå ihop vissa månader, men det funkar.

Han gillar att jobba natt, då det ger många lediga dagar.

– Jag jobbar fem dagar och är sedan ledig i fyra.

Hans arbetsgivare, Reneriet, sköter även städningen av Viking Lines kryssningsfartyg när de kommer in till hamn. Ibland, när det är akut, får han hoppa in och städa båtarna också.

– Men det är bättre på spår, för det är bättre betalt med nattillägget.

Tidigare hade han två olika städjobb för att få det att gå runt. Men han orkade inte med det i längden.

– Jag började på eftermiddagen och städade några lokaler på Centralen och sedan vidare för att jobba natt på tunnelbanestädningen. Det blev slitigt till slut, så nu har jag bara ett jobb.

Han påpekar ändå att han trivs väldigt bra på jobbet. Det är en bra arbetsplats med bra chefer.

– Annars hade jag ju inte varit kvar, då hade jag sökt andra jobb.

Visst, han hade hellre haft en fast anställning, men han ser inga större problem med hur det fungerar nu. Han har frågat om möjligheten till tillsvidareanställning.

– Just nu finns det inga platser, men jag står på tur så jag hoppas att jag får det. Under tiden klarar jag mig bra.