Foto: Stig Hammarstedt

Vad gör du på jobbet?

– Jag roterar mellan olika arbetsuppgifter. Jag är på ram­pen och lastar av och på väskor, fyller på vatten på flyg­planen, fixar catering. Sedan kan jag stå i säkerhetskon­trollen på positioner som pålägget, där man lägger upp handbagage, som röntgenoperatör eller bakom bågen. Jag är också säkerhetsvakt och arbetar med personalkon­troller, fordonskontroller och övervakning av flygplat­sen. Dessutom är jag flygplatsbrandman och kör brand­bil eller så är jag strålförare om det skulle bli ett larm.

Vad är det bästa med jobbet?

– Att det är så oerhört varierat. Det är väldigt sällan som jag har samma arbetsuppgifter två dagar i rad. Jag har jobbat här i fem år och har inga planer på att sluta.

Vad är det sämsta?

– Jag är ganska morgontrött, så när jag har det tidiga skiftet och måste gå upp klockan fyra är det lite jobbigt.

Vad är det vanligaste resenärerna försöker få med sig genom säkerhetskontrollen?

– Så här års är det en del julmat. Men jag tycker att de flesta idag är pålästa och har förståelse. Sen är det en del hygienartiklar som överstiger den tillåtna mängden.

Blir man ressugen när man jobbar på flygplats?

– Jo, speciellt så här års när resenärerna berättar om att de ska åka till Kanarieöarna och så. Tyvärr är jag ganska flygrädd, trots att jag jobbar på flygplats. Men jag bear­betar det och flög till New York nyligen. Det gick även om själva resan inte var så rolig.

Helena Larsson

Yrke Flygplatstekniker på Visby flygplats.

Ålder 38 år.

Bostad Lägenhet Visby.

Fritid Instruktör på Träningsboxen.