Fem dagar över tiden har parterna på det statliga avtalsområdet kommit överens om ett nytt, ettårigt avtal.

Avtalet, som sträcker sig till den 30 september 2017, ger 2,2 procent, dock lägst 495 kr, i löneökning om man lokalt inte kommer överens om annat.

En stridsfrågorna har varit att Arbetsgivarverket velat se ett sifferlöst tillsvidareavtal medan arbetstagarorganisationerna krävt ett tidsbegränsat och siffersatt avtal – facken vann.

– Även i den här avtalsrörelsen yrkade Arbetsgivarverket på att avtalet skulle gälla tillsvidare och inte innehålla någon löneökning alls, vilket vi avfärdat. Nu gäller avtalet i 12 månader och innehåller en siffra vilket är i linje med andra uppgörelser på arbetsmarknaden, säger Lars Johansson, avtalsansvarig ombudsman på Seko.

Från arbetstagarhåll har man också lyft missbruket av tidsbegränsade anställningar som ett problem. Enligt facken är det omkring 25 procent som har en tidsbegränsad anställning inom staten.

I den frågan kommer parterna göra en fördjupad studie av hur visstidsanställningar används, som ska vara klar i mars nästa år.

När det gäller arbetsmiljön är parterna överens om att sjuktalen ska ner och att arbetsmiljön ska förbättras. Ett betydelsefullt steg är att arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska prioriteras i statliga verksamheter.