Nära 40 000 rapporter saknas
Fler arbetssökande lämnade in aktivitetsrapport till arbetsförmedlingen i oktober än i september. 107 000 jämfört 90 000.
Men det är fortfarande 38 000 som inte lämnat någon rapport och som blir anmälda till a-kassan.
-Det går inte bra, men det blir bättre och bättre, sa Arbetsförmedlingens tillförordnade chef Clas Olsson vid en pressträff på tisdagen.
Arbetsförmedlingen vet inte hur många av de 38 000 som faktiskt får a-kassa och därför kan få någon form av sanktion för att de missat aktivitetsrapporten. Men de som i dag omfattas av kravet på att lämna en aktivitetsrapport har uppgett till arbetsförmedlingen att de avser att söka om arbetslöshetsersättning.
-Förordningen som styr vårt arbete stoppar oss och a-kassorna från att dela med oss av information om vilka som har ersättning, säger Göran Åman som är projektledare på Arbetsförmedlingen.
A-kassorna och Arbetsförmedlingen vill ha en ändring som gör att arbetsförmedlarna enbart skickar meddelanden till a-kassan för dem som har ersättning.
I oktober beslutade flera a-kassor, bland annat Sekos att inte dela ut några sanktioner till arbetslösa som gjort fel eller på annat sätt missat aktivitetsrapporten. Anledningen var att kassorna ansåg att det fanns brister i informationen.
-A-kassorna utreder och fattar sen beslut, säger Göran Åman, tidigare fattade även arbetsförmedlingen som direkt påverkade utbetalning av arbetslöshetsersättning.
En enkät som Arbetsförmedlingen gjort visat att fyra av tio som inte skickat in rapporten inte har a-kassa och att många inte förstått att kravet på aktivitetsrapport gällde dem.
Kravet på att lämna en aktivitetsrapport trädde i kraft första september. Syftet är att kontrollera att arbetssökande söker arbete enligt den handlingsplan som finns för individen. Den som inte lämnar en rapport eller lämnar en rapport som är otillfredsställande kan straffas enligt en femgradig skala. Först varning och i sista hand blir personen av med sin ersättning.
Från och med december kommer allt fler grupper att omfattas av kravet på att lämna aktivitetsrapport. Först unga inom jobbgarantin, därefter personer i jobb och utvecklingsgarantin och till sista alla andra arbetslösa.
För samtliga dessa grupper finns än så länge bara en sanktion om de missköter sina rapporter, de får avbryta sina arbetsmarknadspolitiska program. Personer som i dag får socialbidrag kan också få sitt stöd indraget, men det är ett beslut som kommunernas socialtjänst fattar.