Det säger näringsminister Mikael Damberg, som ansvarar för de statliga bolagen. Han menar att den kris som statligt ägda Postnord är inne i till stor del be­ ror på att regelverket inte anpassats till de nya förutsättningarna med sjunkande brevvolymer och kraftigt minskade intäkter.

Postnord har haft kvar samma krav på att tillhandahålla postservice i hela landet, och samtidigt drabbats av en ekonomisk nedgång.

– Det var oansvarigt att inte se över förutsättningarna. Det har lett till sämre
ekonomi, som i sin tur tvingat fram omorganisationer
som dels drabbat personalen,
dels försämrat kvaliteten. Brev kommer inte fram, paket försvinner. Det är oerhört viktigt att förtroendet för Postnord återställs.

Den nuvarande regeringen har haft två år på sig att agera. Vad har ni gjort för att förbättra situationen?

– Vi började med att tillsätta en postlagsutredning, som lagt fram sina förslag. Där finns förslag kring övernattbefordran och några resonemang om prissättningen, säger Mikael Damberg, som dock inte vill kommentera förslagen eftersom ansvaret ligger hos bostadsminister Peter Eriksson.

När det gäller prissättningen – det vill säga Postnords möjlighet att höja portot – konstaterar han att Postnord inte är nöjda med det förslag som ligger, utan vill gå längre.

När mediernas rapportering om krisen på Postnord var som hårdast under hösten kallade Mikael Damberg till sig ledningen. Han gav styrelse och vd i uppdrag att hitta en lösning och de fick sex månader på sig.

– Nästa år är det en utvärdering av kvaliteten som blir mycket viktig. Då måste ledningen visa vad de tänker göra för att återställa kvalitet, förtroende och arbetsmiljö för personalen, säger Mikael Damberg.

Exakt vad styrelsen ska göra vill han inte gå in på.

– Jag ska inte styra i detalj. Man måste förstå att företaget är i en svår situation på marknaden. Styrelsen har ett stort ansvar för att lösa problemen, men det är inget lätt jobb.