-Vi tjänar mer på en sådan höjning än att få löneökningen i procent, säger Christer Wadelius som tjänar 24 000 kronor i månaden efter 40 år i yrket.

Tommy Larsson, som varit anställd på Posten i 47 år, håller med.

-Det är angeläget med låglönesatsningar. Jag hoppas att det blir en uppgörelse och att Seko inte viker ner sig. Så här nära en konflikt har vi aldrig varit, säger Tommy, som tjänar strax över 24 000.

Både Christer och Tommy hör till de högre avlönade på sin arbetsplats, medellönen bland brevbärare ligger ett par tusen kronor lägre.

I går måndag fick medlemmarna i Gävle information om konfliktvarslet och enligt Christer Wadelius är stödet stort för en konflikt.

-Ja, om den blir av. Det återstår att se, säger han.

Vid en strejk kan det bli tufft att dela ut all post i efterhand, tror Christer, men säger samtidigt att det måste gå.

Lönefrågan är alltid aktuell för brevbärarna, Tommy och Christer tycker att lönerna generell är för låga.

-Många kolleger jämför sig med industrilönerna exempelvis, säger Tommy Larsson. I Gävle har vi Korsnäs med betydligt högre löner.

Han tycker att det märke som satts i årets avtalsrörelse är lågt.

-6,8 procent på tre år är inte mycket, säger Tommy.

Förutom en rejäl höjning av lönerna skulle Christer Wadelius och Tommy Larsson gärna se att Seko tog strid för bättre arbetsmiljö.

-Kravet på fastighetsboxar skulle kunna drivas hårdare. Det är tungt de dagar med mycket reklam, säger Christer.

Brevvolymerna minskar, märker ni det?

-Vissa dagar kanske, men i stället har vi stora distrikt, så det är egentligen jobbigare i dag än tidigare. Dessutom har vi mycket reklam och småpaket att dela ut. Jag har haft en runda på 900 hushåll. Det är tufft, säger Tommy Larsson.