Jag har en fundering som rör arv. Det är så här att jag och min make har en vuxen son som har brutit kontakten med oss på grund av ett långdraget tjafs om pengar.

Då jag och min make över huvud taget inte har hört något från vår son på några år undrar vi om det finns någon möjlighet för oss att testamentera så att arvet som skulle gå till vår son i stället går till något välgörande ändamål?

Birgitta och Leif

 

SVAR:

Utgångspunkten vid arv genom testamente är att testators vilja ska efterle vas. Vem ni vill ska ärva er är något ni själva har rätt att bestämma över genom att upprätta ett testamente.

När det gäller testamentariska förordnanden då arvlåtaren har bröstarvingar gäller dock vissa inskränkningar i den fria bestämmanderätten. Bröstarvingar har en lagstadgad rätt till en viss del av kvarlåtenskapen som kallas laglotten.

Laglotten utgör hälften av det arv som er son normalt sett hade fått vid era respektive bortgångar. Denna laglott är er son garanterad och berättigad enligt lag, vilket gör att ni inte kan testamentera den delen till välgörande ändamål. Den andra hälften kan ni dock testamentera till vem eller vad ni önskar.

Vill ni begränsa er sons arv kan ni alltså maximalt halvera den andel som er son annars skulle ha fått. Att testamentera allt till välgörande ändamål är alltså inte möjligt i ert fall, i vart fall inte om er son begär att utfå sin laglott. Hoppas detta gav svar på er fråga.

Sara Grafström