Grundbudskapet är att stärka den antirasistiska identiteten hos deltagarna och att förmedla hur de intoleranta ser på facket.
– Det är uppskattat av många att få prata om värdegrunder och ideologi, något som många saknar i andra fackliga utbildningar.
Jag har förstått att det började rinna ut ur utbildningarna redan på 1980-talet, säger Niclas Nilsson som är Expos fackliga kontakt.
Hans bild är att många är mycket trötta på de intoleranta gruppernas argument och arbete. De vill säga ifrån och känner att de behöver argument.
Ett viktigt budskap från Expo är att man inte behöver bemöta siffror och statistik som till exempel internet svämmar över av. Det räcker långt att säga att man inte tycker om den människosyn
som de intoleranta står för, att man i stället står för alla människors lika värde.

Niclas Nilssons och Expos intryck är att fler pratar som Sverigedemokraterna ute på arbetsplatserna, men att det samtidigt är fler som säger emot.
Han tror att människor röstar på Sverigedemokraterna för att de helt enkelt tycker som partiet. Han tror inte på andra förklaringar,
att det beror på ”ditten och datten”.
– Det handlar om en värdeförskjutning isamhället, vi har politiker som spelar på vi och- dom-tänkande, säger Niclas Nilsson.
Det han tycker saknas är tydliga politiska alternativ på vänster–högerskalan. Om Socialdemokraterna och Moderaterna diskuterar
fördelningsfrågor och ekonomi, som de motpoler de bör vara till varandra, blir utrymmet för Sverigedemokraterna att lyfta
fram frågor om identitet, kultur och religion mindre.

– Om M och S träter får människor ta ställning till det i stället för till det som extremhögern vill debattera. Den erfarenheten har man i resten av Europa. Ju fler partier som samlas i mitten, desto större utrymme för de främlingsfientliga, säger Niclas Nilsson.

Stiftelsen Expo

Stiftelsen Expo grundades 1995 och har till uppgift att granska, kartlägga och informera om ”den organiserade intoleransen”.
Stiftelsen har i dag ett tjugotal anställda som arbetar med Tidskriften Expo, nyhetssajten Expo i dag, och olika typer av utbildnings- och föreläsningsverksamheter för bland annat skolor
och fackföreningar.
Hos Expo finns också Skandinaviens största samling av högerextrem propaganda. Arkivet är öppet för forskare, journalister och andra intresserade.
Författaren och journalisten Stieg Larsson var en av Expos grundare,