-Det är en bra kompromiss, som träffar många av Sekos medlemmar, säger han. Tack vare en ny modell där varje individ samlar in pengar till den gemensamma potten.

De 14 LO-förbunden är överens om att gå fram i samordnade förhandlingar om lön i procent och krontal. Alla förbund godtar samtidigt att industrin sätter märket. Målet är ett ettårsavtal.

-Ja, industrinormen kommer att innefatta ett krontal också. Det skyddar avtalsområden med många lågavlönade, säger Valle Karlsson.

Övriga frågor, som exempelvis anställningsskyddet, rätten till heltid, minskad användning av visstider och bemanning, ska utredas i en gemensam arbetsgrupp.

Förhoppningen  är att förbunden ska komma fram till ett gemensamt ställningstagande när det gäller trygghetsfrågorna.

-Tryggheten är för dålig i dag, men det ser olika ut för olika förbund. Om vi kan komma fram till en gemensam bild så kan vi ställa krav som ökar tryggheten för alla. Löneökningar är viktiga, men för den som inte får arbeta heltid spelar det mindre roll, säger Valle Karlsson.

Den samordning som LO:s representantskap idag sa ja till innebär krav på att löneökningar

i procent, dock med ett lägsta utrymme i kronor för heltidsanställda, räknat per individ. Alla som tjänar 24 000 kronor och mindre ska omfattas av en krontalshöjning.

För Seko är det en särskilt bra modell, enligt Valle Karlsson. I tidigare samordningar har krontalshöjningar räknats på kollektivavtalsnivå och i de allra flesta fall har Sekos snittlöner varit för höga. Därmed har Seko inte kunnat utnyttja låglönesatsningarna fullt ut.

På många avtal finns medlemmar med relativt höga löner och samtidigt en stor grupp med låga löner. Genomsnittet har därmed hamnat över brytpunkten.

-Den här gången blir träffbilden större, våra lågavlönade medlemmar får del av satsningen, säger Valle Karlsson.

Hur löneökningarna sedan fördelas är dock en fråga för varje förbund och avtalsområde. Ända ner på företagsnivå i vissa fall.

-Vi förutsätter att det också fördelas så att de lägst avlönade får mer.

LO:s mål är att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Handels ordförande Susanna Gideonsson sa på LO:s pressträff i samband med representantskapsmötet att den nya lönemodellen är ett steg på vägen, men att det behövs mer.

Hon ser fram emot utredningen av trygghetsfrågorna, som bland annat ska ta upp deltidsfrågan, som är ett stort problem för handelns kvinnor och som gör att klyftan till mansdominerade förbund är fortsatt stor.

De kommande veckorna ska LO:s avtalsråd bli överens om hur hög procent och hur många kronor förbunden ska yrka i avtalsrörelsen 2017.

När det är klart ska varje förbund godkänna samordningspaketet och lämna besked till LO senast den 2 december.