De senaste tio åren har ersättningen för arbetsskador minskat med 90 procent och arbetsskadeförsäkringen har nästan försvunnit. Inte för att skadorna minskat. Reglerna har blivit så krångliga att knappast någon längre kan ansöka om livränta. Detta efter att den borgerliga alliansregeringen skärpte reglerna 2008.

S-regeringen tillsatte därför en ny utredning för att skapa en tryggare och mer jämställd arbetsskadeförsäkring och förlagen har nu presenterats. De får godkänt av Claes Jansson, enhetschef för försäkringsrätten på LO-TCO Rättsskydd.

– De nya direktiven innebär att den enorma minskningen hos Försäkringskassan (Fk) av godkända arbetsskador bromsas upp. FK blir skyldig att göra bättre bedömningar samt att se till att de arbetsskadade inte missar sin livränta.

– Fk ska också på eget initiativ inhämta läkarutlåtanden och hjälpa den skadade genom ärendet. Inget av detta sker idag. Ansvaret läggs helt på den enskilde, säger Claes Jansson och tillägger:

– Det blir stor skillnad eftersom Fk nu inte prövar arbetsskador på eget initiativ. Den skadade tvingas själv ansöka om ersättning och skaffa läkarintyg. Fk prövar bara om skadan kan antas ge en bestående nedsättning av arbetsförmågan.

Några andra förändringar är att

  • Kunskapen hos Fk:s handläggare ökas så de kan informera om de skadades rättigheter.
  • En särskild rehabiliterings-ersättning för arbetsskada införs.
  • Vad som egentligen är psykiska och psykosociala orsaker till arbetsskada ska redas ut.
  • Kvinnor har hittills fått lägre ersättningar än män. Det ska bli jämställt nu.

Arbetsskador

  • Av Seko:s medlemmar har 1 339 anmält arbetsskada enligt Arbetsmiljöverkets senaste statistik.
  • Från 2014 redovisar LO-TCO Rättsskydd att ersättningen till Seko-medlemmar sjunkit med 37,7 miljoner kronor. Det beror helt på minskat antal godkända arbetsskador.
  • Totalt sjönk FK:s prövningar av ersättning för arbetsskador med 17 758 ärenden mellan 2005 och 2015.