Efter flera tips från olika håll påbörjade Seko en granskning av Seko Väg & Banklubb 221. Det visade sig då att klubben mellan åren 2008 och 2014 fört över sammanlagt 14 miljoner kronor till en fritidsförening som klubben startat.

Enligt Jonas Pettersson, kanslichef på Seko, har klubbstyrelsen vid flera tillfällen under granskningen erbjudits möjligheten att förklara vad kapitalet används till och uppvisa dokumentation. Något man vägrat, klubbföreträdare har också kallats till möten utan att dyka upp, enligt Jonas Pettersson.

– Det här är en extraordinär historia. Och misstankarna stärks ju av att de vägrar visa upp dokumentation. Vi har ju försökt i ett halvår men nu har vi lämnat över till polisen. Det är bra att åklagaren tagit det på allvar och nu startar en förundersökning, säger han.

Enligt åklagare Ulf Back har den dokumentation som lämnats in av Seko lett till att han startat en förundersökning.

­– På de uppgifter som hittills inkommit har jag kommit fram till att det föreligger skäl att anta att brott har förövats. Det finns vissa märkligheter i det hela som lett till det beslutet, säger Ulf Back.

Brottsrubricering är trolöshet mot huvudman, grovt brott. Något som kan leda till sex års fängelse om någon döms. Två personer är polisanmälda av Seko, men enligt åklagaren finns i dagsläget ingen person som är skäligen misstänkt.

– Jag har inte tagit ställning till personfrågan. Nu är det ett antal personer som ska höras i utredningen och därför vill jag inte gå närmare in på det.

Bosse Hedin, lokalombudsman på Väg & Banklubben, står i centrum för händelserna. Han har blivit uppsagd och utesluten ur förbundet. Enligt Jonas Pettersson landar det mesta hos honom.

– Av det vi sett har styrelsen gett Bosse Hedin i uppdrag att utföra diverse transaktioner och affärer, men de vägrar att lämna ut dokumentation från fritidsföreningen så där får vi ingen insyn.

Sekotidningen har sökt Bosse Hedin för att höra hans version. Han svarar i ett sms:

– Tids nog. Men inte under utredningen.

Han har dock tidigare förklarat sig i Sveriges Radio:

– 2008 gjorde man en verksamhetsförändring och då tittade man på hur man skulle stärka den lokala Seko-klubben i framtiden. Då blev diskussionerna så att vi ska ha en annan förening så att det ska gagna medlemmarna i framtiden, säger Bosse Hedin till P4 Gävleborg.

En förklaring som inte köps av Jonas Pettersson.

– Varför har man då vägrat visa upp dokumentationen? Om de inte har något att dölja kan de väl visa vad de gjort med pengarna.