Lars Bäckström är civil flygtekniker på F 21 i Luleå

Vad gör du på jobbet?

– Vi börjar med klargörning av flygplanen på morgonen. Det innebär att man går igenom dem för att se att de är flygdugliga. Sedan har vi avlämning och mottagning av planen till och från piloterna när de flyger. Och så kollar vi planen mellan flygningarna, är det något fel så avhjälper vi det.

Hur hamnade du på ditt jobb?

– Jag reparerade pendeltåg på SJ. Jag blev uppsagd men ville fortsätta meka. Så jag gick en civil flygmekanikerutbildning och sedan flygteknikerutbildning och fick jobb här på F 21.

Trivs du?

– Det gör jag verkligen. Det är så omväxlande och så har jag så otroligt bra arbetskamrater. Jag får resa en hel del. Jag var till exempel på Sicilien under Libyeninsatsen och nu har jag precis varit på Island i en månad.

Finns det något som är mindre bra?

– Det är väl i så fall att man skurit ner ganska mycket. Vi är färre tekniker nu så det har blivit stressigare.

Har du flugit Jas någon gång?

– Nej, det har jag inte vågat. Jag är lite feg där men jag tänker att jag ska göra det åtminstone en gång innan jag går i pension. Men då måste man först klara en läkarundersökning.

Vad gör du på fritiden?

– Jag kör buss ibland och jag har ett företag som servar gokartbilar. Mekar med vanliga bilar och försöker komma ut och resa, och köra motorcykeln så mycket det går. Har även ett hus att ta hand om så fritiden är fullbokad.

Lars Bäckström

Ålder 54 år.

Yrke Civil flygtekniker på 2 Flygunderhållskompaniet.

Arbetsplats F 21 i Luleå.

Bostad Villa i Rosvik mellan Luleå och Piteå.