– Frågan är vad vi håller på med i Paris egentligen när det samtidigt i Genevé pågår förhandlingar för att underlätta för oljeindustrin, säger Sekos ordförande Janne Rudén, som befinner sig på klimattoppmötet i den franska huvudstaden.

Det europeiska servicefacket PSI har fått dokument från Wikileaks som tyder på att det är på väg att göras en uppgörelse i i tjänstehandelsavtalet Tisa som innebär att det blir lättare att utvinna fossila bränslen och att länder inte ska kunna säga nej till miljöfarlig energiproduktion, som utvinning av skiffergas.

Förhandlingarna om Tisaavtalet inleddes samma dag som klimatmötet i Paris och de avslutas i dag, den 4 december.

En del av Tisaavtalet handlar om hur energimarknaden ska avregleras.

Enligt de dokument som europeiska servicefacket PSI tagit del har ett förslag varit att ”minska staternas makt över energiresurser” genom att  ”införa fria marknader för utländska energileverantörer och därigenom slopa rätten att säkerställa inhemska ekonomiska fördelar av att utnyttja energiresurser.”

På bordet har det lagts ett förslag om att införa bindande klausuler som innebär att länder inte har rätt att säga nej till vissa energislag, till exempel kol- eller oljekraftverk.

– Det här är ett stort klimatbedrägeri. Samtidigt som blygsamma mål diskuteras i Paris, förhandlar man i Genève bort medlen för att nå dem, till förmån för världens största företag, kommenterar Rosa Pavanelli, PSI:s generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Enligt henne har PSI haft svårt att få information om förhandlingarna. Rosa Pavanelli anser att det är skandal att de måste förlita sig på läckor från Wikileaks för att veta vad som pågår.

– Det är uppenbart varför våra regeringar försöker gömma undan de här förhandlingarna genom att hålla dem i skymundan, säger hon.

 

Artikeln har tidigare publicerats på Arbetet Global

logo

 

 

Tjänstehandelsavtalet Tisa

Mellan den 30 november och 4 december diskuterade 23 förhandlare från Australien, Schweiz, USA och flera EU-länder hur ett stort internationellt tjänsteavtal inom världshandelsorganisationen WTO. Avtalets syfte är att minska regleringen och privatisera handeln med tjänster.

Mer information hittar du på Kommerskollegium.