När Sekotidningen når Charlie Andreasson på telefon från Gaza råder tillfällig vapenvila.

– Det är mycket mer folk ute, mer trafik. Folk försöker ta sig hem från skyddsrummen, om de nu har några hem kvar, säger han medan sirener tjuter i bakgrunden.

Han reste ner till Gaza redan för tio månader sedan för att hjälpa till att renovera fartyget Gazas Ark. En båt som var tänkt att bryta blockaden från andra hållet – att återuppta exporten från Gaza. Men planerna har gått om intet.

– Israel bombade båten redan den tredje dagen av den här konflikten. Så nu stannar jag kvar några veckor, kanske en månad för att sälja av projektets tillgångar.

Under de senaste veckorna har han varit mitt uppe i kriget och hjälpt till där han kunnat.

– Vi har evakuerat folk och hjälpt till människor att hitta sina tillhörigheter i bombhögarna efter deras hus. Och så har vi agerat mänskliga sköldar vid flera sjukhus, men de har till slut blivit attackerade i alla fall, helt i strid med Genevekonventionen.

Är du aldrig rädd?

– När allting händer är det så intensivt så man har inte tid att vara rädd. Man trycker undan det för annars kan man inte agera rationellt. Hittills tycker jag att jag klarat det bra, men vi får se vad som händer när jag kommer hem igen.

För tillfället råder alltså vapenvila och parterna är i Kairo för förhandlingar. Men nöden för Gazaborna är stor enligt Charlie Andreasson. Han har sett familjer som försöker spänna upp en presenning som ett tält i ruinerna av sina forna hem. Och vattenbristen är svår.

– Israel har ju bombat elverk och ledningar så det är svårt att få fram färskvatten och avloppsvattnet spolas rakt ut. Och det kommer ta lång tid innan det kan repareras.

– Men trots allt går livet ändå vidare på något sätt, även om situationen är långt ifrån normal.

För honom själv har livet förändrats märkbart. Han tog tjänstledigt från jobbet som däcksman på Styrsöbolaget i Göteborg för att åka ner till Gaza. När han skulle återvända efter tjänstledigheten hade gränsövergången till Egypten stängts. Han kunde då inte lämna Gaza eftersom även gränsen till Israel är stängd.

– Eftersom jag inte kom hem blev jag av med jobbet. Så nu får vi se vad som händer när jag kommer till Sverige igen. Förhoppningsvis kan jag fortsätta med Ship to Gaza. Det planeras ju en ny aktion med Freedom Flotilla.