Folke Fridell (1904–85) är en ovanlig arbetarförfattare. Han intresserar sig egentligen inte för arbetarklassen och dess kamp och segrar, utan mer för människorna och deras villkor i industrisamhället. I hans böcker är inte lönearbete livets mening, och den heroiska Arbetaren lyser med sin frånvaro.

Det är inte någon tvekan om hos vilken klass Fridell hör hemma, men han ser och beskriver verkligheten som den är, inte som en rättrogen socialist kan tycka att den borde vara.

I sin bok presenterar Jan-Ewert Strömbäck inte bara en författare värd att (åter)upptäcka. Parallellt med författarporträttet löper en intressant historik över arbetets utveckling och vad arbetet, tvånget att arbeta och underordningen gör med oss. En av många slutsatser av boken kan vara att fler av oss borde göra som Punktliga Konrad i romanen En syndfull skapelse från 1948. Konrad bestämmer sig för att ta en skapelsevecka, att helt enkelt utebli från jobbet för att, med Strömbäcks ord ”se vad som händer när en statist vägrar att statera”.