Den rättsliga processen kring upphandlingen av sjötrafiken i Stockholm fortsätter. Förlorarna i upphandlingen, Stockholms sjötrafik och Ressel rederi, överklagade tilldelningsbeslutet men förlorade i första instans, Förvaltningsrätten.

De överklagade till kammarrätten, som dömde till deras fördel. Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting, hade begått ett fel i upphandlingen, och rätten kom fram till att upphandlingen skulle göras om.

Trafikförvaltningen valde att inte överklaga, utan tänkte starta om upphandlingen. Men nu har i stället de två rederierna valt att överklaga till högsta instans.

Enligt tidningen Skärgården anser de att upphandlingen inte bör göras om. I stället ska de få den trafik som de förlorade till TRSM i upphandlingen.

– Det är självklart att vi vill ha tillbaka den trafik vi blivit bestulna på. Vi anser att felet som begicks inte har haft någon påverkan på konkurrensen och att det räcker med att de som inte uppfyllt kravet tas bort. Det är en stor sak att göra om en upphandling, säger Sjötrafikens vd, Anna Öberg, till Skärgården.

De klagande parterna är missnöjda med kammarrättens dom trots att de fick rätt. Anledningen är att rätten fann ett formellt fel i upphandlingsunderlaget och därmed ansåg att upphandlingen ska göras om. Rätten prövade då inte de övriga punkter som tagits upp, där de två klagande rederierna alltså ansåg att TRSM skulle uteslutas ur upphandlingen och att de själva istället skulle få tillbaka de trafikområden de förlorat.

För att få prövningstillstånd i Högsta förvaltningsrätten krävs att ärandet anses kan ses som ett prejudikat, alltså att liknande klagomål inte prövats tidigare.