Torbjörn Nygren släktforskar men vill hellre jobba

Han är gammal anläggningsarbetare. Arbetslös sedan 2009 då företaget han jobbade på lade ner. Nu har han alltså hamnat i sysselsättningsfasen som är den sista åtgärden i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin som infördes av regeringen Reinfeldt 2007.

Tanken är att långtidsarbetslösa ska ha någonstans att gå om dagarna och någon form av sysselsättning.

För Torbjörn Nygren har det löst sig ganska bra. Han kan sitta och släktforska, vilket är hans stora intresse. Han har inget emot stället han är på, utan det är systemet med Fas 3 han vänder sig emot. För han tror inte att det skulle öka hans chanser att få jobb.

– Jag har i och för sig lärt mig använda datorn bättre och så har jag övat upp min engelska eftersom jag har mejlat mycket med USA där jag har en massa släktingar, säger han.

Drömmen är att komma iväg till USA och hälsa på släkten.

– Jag ser framför mig hur jag kliver av planet när jag kommer hem med en stor Stetsonhatt på huvudet. En sån har jag velat ha sen jag var en liten pôjk.

– Och sådana drömmar måste alla människor ha rätt att ha. Man måste ha möjligheten att drömma om en framtid, skjuter Anders Johansson in. Han är ombudsman på Seko i Karlstad och har engagerat sig i Torbjörns sak.

_G6Q3594

 

Men än så länge är drömmen om USA ouppnåelig. Ekonomin är det stora problemet. I Fas 3 får man ersättning motsvarande a-kassan – om man kvalificerat sig. Annars är det kommunens försörjningsstöd (socialbidrag) eller allmosor från släkt och vänner som gäller.

Torbjörn Nygren får ut cirka 10 000 kronor i månaden. Med en hyra på 4 000 har han det knapert.

– Mot slutet av månaden har jag svårt att få ihop pengar till mat. Tack och lov har jag några riktigt goda vänner som hjälper mig med mat och pengar. ”Betala tillbaka när du kan”, säger de. Men det känns ju inte alls bra att vara beroende av andra på det sättet.

Och arbetslösheten sliter. Bara i hans hemstad Kristinehamn har tre personer som han kände tagit livet av sig.

– Alla tre var långtidsarbetslösa ungkarlar. Alla hade de sagt saker i stil med att de inte orkade länge till om de inte fick ett jobb snart. Det är så tragiskt.

Även om han själv nu får sysselsätta sig med något han är intresserad av upplever han att många av hans ”kolleger” mest sitter av tiden. Det finns inga specifika arbetsuppgifter eller saker de måste göra – förutom att söka jobb förstås.

– Alla börjar dagen med att söka jobb, men det går ju oftast rätt fort. Sedan sitter folk och lyssnar på musik och spelar spel. Tack och lov att jag har en hobby som jag kan ägna mig åt.

Innan Sekotidningen träffar Torbjörn Nygren har han kontaktat sin (socialdemokratiska) riksdagsledamot Lars Mejern Larsson. För sådan är han, Torbjörn. Han tar tag i saker och ting. Och är något fel så försöker han rätta till det. Som när lokaltidningen hade en ledarartikel där det framstod som att deltagarna i Fas 3 valt sin arbetslöshet själva. Då klev han in på redaktionen och bad om ett möte med chefredaktören där han förklarade sin ståndpunkt.

– Jag vet inte om det berodde på det jag sa men efter det har de i alla fall inte skrivit några sådana stôlligheter igen.

Eller när han kom till sin nuvarande Fas 3-placering och de andra deltagarna i två år förgäves försökt få anordnaren att fixa en telefon som de kan använda när de söker jobb. Då kontaktade han Arbetsförmedlingens regionchef och efter två dagar hade de sin telefon. Nu har han begärt ett nytt möte med denne för att reda ut oklarheter i regelverket för deltagarna i Fas 3. Då har han lyckats få med sig kommunstyrelsens ordförande till mötet.

– Varför gå te arschlet när du kan gå te hôvvet, som jag lite skämtsamt brukar säga.

Lars Mejern Larsson sitter med när Sekotidningen träffar Torbjörn. De har setts tidigare, och Lars Mejern Larsson har mött andra i Fas 3 och är inte glad över vad han fått höra. Socialdemokraterna har lovat att snabbt avskaffa Fas 3 vid en eventuell valvinst 2014. Man har till och med, tillsammans med de andra oppositionspartierna i riksdagen röstat igenom ett stopp för fortsatt anvisning av arbetslösa till Fas 3. Eftersom Sverigedemokraterna gick på de rödgrönas linje fick förslaget majoritet i kammaren. Regeringen har dock inte brytt sig. All fler flyttas över, och i dag finns cirka 34 000 personer i Fas 3, vilket gör det till Sveriges största arbetsgivare.

Lars Mejern Larsson lovar som sagt att Fas 3 kommer försvinna så fort S kommer till makten.

– Folk måste ju få utbildning i stället. Det finns ju jobb, men om man saknar rätt utbildning får man dem inte. Är det så att man behöver sysselsättning så finns det väldiga behov inom vården till exempel. Men då måste det vara avtalsenliga löner men uppgifter som inte konkurrerar ut riktiga jobb.

_G6Q3648

 

Men Torbjörn Nygren tror inte på utbildning för egen del.

– Utbildning passar nog dem som är lite yngre. Själv är jag snart 60 och har ett långt yrkesliv bakom mig. Jag har både stor erfarenhet och många utbildningar på cv:t så det är inte det som saknas. Nä, hellre någon form av beredskapsjobb i så fall, så man gör något vettigt.

Han har en idé som han gärna vill se förverkligad. Och det är att gå till det Socialdemokratiska ”hôvvet” Stefan Löfven och berätta om sina erfarenheter. Men inte ensam.

– Jag skulle vilja få kontakt med andra i min situation runt om i landet. Så kan vi tillsammans förklara hur det är att vara i Fas 3 för honom. För det är ju så att politiker, fackliga och journalister alla vet hur systemet fungerar, men det är ingen som vet hur det verkligen känns för oss som är inne i det.