Lars-Åke Hedman, utbildar lokförare i Nässjö

Vad gör du på jobbet?
– Sedan mitten av augusti i år utbildar jag blivande lokförare på en ny YH-utbildning i Nässjö. Det är fantastiskt roligt att utbilda till ett yrke med så positiv framtid.

Du har arbetat som lokförare sedan 1978 och nu börjat
utbilda nya förare. Varför?
– Det är en chans att få föra mina kunskaper vidare. Vi har 21 elever och de är så motiverade. Jag har utvecklats i jobbet varje dag och vill förmedla den känslan.

Vad är bra med lokförarjobbet?
– Det kan verka monotont att köra samma sträcka varje dag, men det är tvärtom. Du ser naturens skiftningar, du kan stänga dörren och göra ditt jobb. Du behöver inte träffa chefen och du kan skaka av dig jobbet när du går hem. Och du får lära dig nya saker varje dag. Jag älskar det.

Finns det inga nackdelar?
– Nej, vi har bra villkor. Och händer det en olycka får vi bra stödinsatser. Men jobbet ställer krav på god hälsa, syn och hörsel. Klarar man inte de medicinska kraven måste man sluta, eller omplaceras, och det kan vara svårt.

Vad väljer du – godståg eller persontåg?
– Båda är bra. Godståg körs ofta på natten och då måste man lätt kunna sova på andra tider. Många gillar att kombinera det med att radiostyra lok på dagtid. Det är ett bra utomhusjobb.

Fakta

namn Lars-Åke Hedman.
ålder 63 år.
yrke Utbildningsledare, tidigare lokförare på Green cargo
och SJ.
arbetsplats Nässjöakademin.
bostad Radhus i Nässjö.
fritid Fritidshus vid Vätterns omgivningar.