Dryga hundratalet personer slöt upp för att hylla den svenska modellen på kollektivavtalets dag. Talarlistan bestod av förbundsordföranden i 6F, en ung förtroendevald samt en arbetsmarknadsminister.

— Kollektivavtalet är extra viktigt att framhålla idag när den svenska modellen är under attack från flera partiledare som vill lagstifta om lönerna, sa Ylva Johansson.

Det var förbunden inom 6F som bjudit in till evenemanget för att: ”hylla och synliggöra den svenska modellen” som de menar är helt unik då allt regleras i kollektivavtal.

– Våra fackliga kamrater i andra länder är djupt avundsjuka på oss och skulle göra allt för att få ett motsvarande system i sina länder. Modellen har lett till goda reallöneförbättringar och visat sig vara en ekonomisk framgångsfaktor som står på egna ben – utan politisk inblandning, sa Sekos förbundsordförande Janne Rudén.

Han gav inte mycket för integrationsargumentet som förs fram av de som vill sänka lönerna för nyanlända.

–Det är viktigt att människor som kommer till Sverige på flykt får stöd och arbete. Men integrationen blir inte bättre av att man skapar en massa arbetande fattiga.

I alla tal riktades udden mot de borgerliga politiker som börjat prata om att lagstifta om lägre löner för nyanlända och ungdomar om inte parterna kan komma överens om att göra det.

– De vill att riksdagen ska sätta lönerna. Men när vi inom facket gemensamt sätter ner foten ska det väldigt mycket till för att slå oss, var budskapet från Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Även Jonas Wallin från Elektrikerna uttryckte står frustration över lagstiftningshotet.

– Längst går Liberalerna som föreslår nya jobb utan avtal och med betydligt lägre löner än arbetsmarknaden i övrigt. Det är ta mig tusan vämjeligt.