Janne Rudén, Sekos ordförande, har svårt att förstå Allianspartierna.

– Det var ett väldigt dåligt beslut av riksdagen. Jag undrar hur de tänker. Nu ställer ju Allianspartierna till det för svenska företag som får svårare att konkurrera om man inte ställer krav på svenska villkor.

Han ser också en risk att arbetstagare från andra länder får att sämre skydd när de arbetar i Sverige.

– Man har hängt upp sig på att förslaget innehöll att man kunde ställa krav på pensionsavsättningar och försäkringar för de anställda, Men då säger man ju att den som kommer hit och jobbar ska ha sämre villkor, säger Janne Rudén.

Kommunals ordförande Tobias Baudin är besviken över att riksdagen sa nej till krav på lön, arbetstid och semester i nivå med kollektivavtal vid upphandlingar.

– Det är ytterst beklagligt att högerpartierna nu lyckats stoppa regeringens förslag kring att skapa ordning och reda och få en svensk modell som fungerar, säger han till tidningen Arbetet.

Anders Ferbe, IF Metallordförande  menar att dagens regler är otidsenliga och att de underminerar den svenska modellen.

– Lönedumpning hör inte hemma i Sverige 2016, säger han. Tyvärr har de löntagarfientliga partierna i riksdagen röstat emot regeringen och låter det här fortsätta.

På arbetsgivarsidan är man däremot glada över att SD och Alliansen satte sig på tvären.

– Det är bra att riksdagen idag röstat ned de förslag som regeringen lagt fram och som går utöver vad EU-direktiven kräver. Om förslaget hade genomförts hade det riskerat stänga ute många seriösa företag från offentliga upphandlingar. Inte minst för de mindre företagen hade processerna riskerat att bli oerhört kostsamma och tidskrävande, säger Almegas VD Anna-Karin Hatt.

Även Svenskt näringsliv välkomnar riksdagens beslut. Man anser att konkurrensen redan är alldeles för liten och att uppföljningen är för dålig vid offentliga upphandlingar.

– Regeringens lagförslag hade inte löst något av dessa problem. Istället skulle krånglet blivit värre, konkurrensen sämre och seriösa företag fått ännu svårare att vinna upphandlingar. För att få verklig ordning och reda i offentlig upphandling krävs att kommunerna gör professionella upphandlingar och följer upp dem på ett lika professionellt sätt, säger Svenskt näringslivs vd, Carola Lemne i en kommentar.