I hus med mellan 10 och 30 hushåll ska det göras en lokal översyn av verksamheten för att se vilket arbetssätt som är det bästa. Beslut om undantag från fyra flöden måste dock godkännas av chefer högre upp i hierarkin. För flerfamiljshus med färre än tio avlämningsställen blir det ingen förändring.

Sandra Svensk ledamot i Seko Postens styrelse säger att beslutet är ett steg i rätt riktning. Kritiken från brevbärarna mot fyra flöden har varit massiv. Konceptet anses försämra  kvaliteten och leda till sämre arbetsmiljö.

-Det är inte guld och gröna skogar, men vi hoppas att det ska öka brevbärarnas inflytande över hur arbetet organiseras, säger hon.

Att kamma in de små breven betyder mer tid inne. Men eftersom fyra flöden inte sparat någon tid för brevbärarna betyder det ingen tidsförlust, enligt facket.

-Vi hade hoppats slippa processen att högre chefer ska fatta beslut om förändringar i mindre fastigheter, men som sagt möjligheten att få en bättre arbetsmiljö ökar, säger Sandra Svensk.

Erika Ahlqvist är chef för distributionen på Postnord. Hon medger att koncept utdelning inte är lämpligt i alla fastigheter.

-Vi har kommit fram till att vi ska ha undantag från konceptet. I fastigheter utan fastighetsbox och med 30 avlämningsställen eller mer fungerar det mindre bra, säger hon.

Flerfamiljshus som berörs är ofta från miljonprogrammet och studentboenden, men också innergårdar i Stockholms innerstad.

Att chefer högre upp ska besluta om undantag med färre hushåll beror enligt Eva Ahlqvist på att det är viktigt att få överblick eftersom förändringar kan påverka arbetet i terminalerna.

-Vi vill också att forum för fastighetsboxar ska få den här informationen, säger hon.

Fyra flöden är en del av Postnords nya arbetssätt, koncept utdelning. Det innebär i grova drag att allt mer post maskinsorteras i terminalerna för att kunna delas ut direkt till hushållen. Tidigare har brevbärarna sorterat, kammat, större delen av de adresserade breven på kontoret.  De mindre kuverten, C5, har blivit en egen hög, det så kallade fjärde flödet.

Fyra flöden  har fått mycket kritik från brevbärare och skyddsombud runt om i landet. Arbetet blir tyngre och det tar längre tid att dela ut fyra högar istället för tre.