Val av förbundsledning

Kongressen gick på valberedningens förslag och valde Valle Karlsson till förbundsordförande och Gabriella Lavecchia till vice ordförande. Anneli Jonsson omvaldes till förbundssekreterare och till avtalssekreterare valdes Mats Ekeklint.

 

Fackligt-politiskt ansvarig

Seko Väst motionerade om att klubbarna ska utse fackligt-politiskt ansvarig.

”Att vi ska arbeta facklig-politiskt är en självklarhet, och facklig-politisk verksamhet är sedan flera år av förbundet en definierad och prioriterad verksamhet”, ansåg motionärerna och lyfte fram att Seko Väst har haft denna funktion i många år. Vilket varit framgångsrikt.

Därför yrkar Seko Väst att stadgarna kompletteras med en formulering om att klubbar ska utse facklig-politisk ansvarig.

Kongressen gick på motionärens linje och det togs till beredningsutskottet som återkom senare under kongressen med ett tydligt förslag.

 

Förbättrad samverkan mellan förbundsstyrelsen och den centrala ungdomskommittén

Seko Väst motionerade om förbättrad samverkan mellan förbundsstyrelsen och den centrala ungdomskommittén.

Om ”en av personerna i den centrala ungdomskommittén adjungeras till förbundsstyrelsen, säkerställer vi att unga får ett ökat inflytande över förbundets utveckling och verksamhet”, ansåg motionärerna som fick stöd av kongressombuden.

Förbundsstyrelsen som först yrkat avslag kom fram till att ungdomarna borde representeras bättre och förslaget lämnade till beredningsutskottet.

Senare beslutade kongressen att ungdomskommitténs representation i förbundsstyrelsen skrivs in i verksamhetsplanen för 2017-2021. Den centrala ungdomskommittén utser inom sig en person som adjungeras till förbundsstyrelsen.

 

Behandling av stadgeförslaget

När det gäller §18 mom 10 föreslog ombudet Bengt Wallman att motionsrätten ska omfatta såväl klubb och medlem som regioner, förhandlingsorganisationer och branschorganisationer. Enligt stadgeförslaget skulle motionsrätt enbart tillfalla klubb och medlem.

Bengt Wallman ansåg att motionsrätten måste vara så bred som möjligt, det förbättrar demokratin. Det ansåg även kongressombuden som antog hans förslag.

När det gäller §18  mom 15 föreslog ombudet Sölve Grönlund att representantskapet ska utses på samma sätt som kongressen. Enligt stadgeförslaget skulle kongressen inom sig utse representantskap. Sölve Grönlund ansåg att det blir mer demokratiskt om representantskapet utses av organisationen. Den uppfattningen delades av kongressombuden som röstade för Sölves förslag.

Detta beslut påverkar i övrigt hela stycket i stadgarna om representantskapet.

20 moment 2 påverkas av att kongressen beslutat bifalla förslaget att ungdomskommittén ska ha en adjungerad ledamot i förbundsstyrelsen. Se ovan.

Efter förslag från Sandra Lindström beslutade kongressen att i stadgarnas § 28 mom 1 skriva in att regionerna, förutom andra uppdrag, ska ha en jämställdhets och integrationsansvarig i sin styrelse.

Sandra Lindström och flera andra ombud argumenterade för att klubbarna i dag inte klarar att sköta uppdraget jämställdhet och integration, och därför behöver regionernas stöd.

Kongressen anslöt sig till den uppfattningen och ansvaret skrevs in i stadgarna.

När det gäller § 28 mom 13 beslutade kongressen, efter förslag från Linnea Garli, att förbundsstyrelsen kan besluta om att region kan upphöra efter beslut av representantskapet. I ursprungsförslaget till nya stadgar föreslog förbundsstyrelsen att representantskapet ska höras. Nu ökat representantskapets inflytande genom att rep-skapet måste fatta ett beslut.

29 mom 3-4 påverkas av beslutet att anta motionerna om regionerna uppgift och om ungdomskommitténs rätt till adjungerad ledamot i förbundsstyrelsen.

 

Avdragsrätt för fackföreningsavgiften

Två regioner och en förhandlingsorganisation motionerade om avdragsrätt för fackföreningsavgiften.

Motionärerna argumenterade bland annat ”att företagare har rätt att dra av sina avgifter till arbetsgivarföreningar samtidigt som löntagare inte har rätt att dra av fackföreningsavgiften och a-kasseavgiften är en orättvis behandling av löntagarna.”

Det höll förbundsstyrelsen och kongressen med om och beslutade att Seko aktivt ska driva frågan mot regeringen.

 

30 timmars arbetsvecka

Seko Skåne motionerade om att Seko ska ta ställning för införande av 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön.

” Om två år har det gått 100 år sedan 8 timmars arbetsdag infördes. Vi anser att det är dags att modernisera arbetslivet till 2000-talets förutsättningar”, skrev motionären och hänvisade till goda exempel från flera kommuner som prövat sex timmars arbetsdag.

Förbundsstyrelsen besvarade motionen med med att hänvisa till att ett sådant arbete för närvarande pågår på LO och att Seko bör vänta på den utredningen.

Efter ett förslag från ombudet Ioannis Konstantis beslutade ombuden att Seko inte ska vänta på LO utan redan nu ta ställning för 30-timmarsvecka med bibehållen lön. I omröstningen förlorade förbundsstyrelsen.

 

Stärk anställningstryggheten!

Seko Posten motionerade om att anställningstryggheten måste stärkas på många sätt. Motionen tar upp visstidsanställningar, bemanningsanställda och egenanställda som exempel på otrygga anställningar som facket måste mot motverka.

”Det behövs en facklig kamp mot otrygga anställningar och lönepress”, skrev motionären och

föreslog att Seko ska verka för förbud mot bemanningsföretag, starkare rätt till heltid, bort med allmän visstidsanställning, förbud mot outsourcing under avtalsperiod utan fackligt medgivande, förbud mot att ändra gällande kollektivavtal vid upphandling eller övertagande med samma begränsning. Samt att entreprenörer och inhyrd personal ska följa svenska avtal och lagstiftning.

Förbundsstyrelsen hade redan i sitt utlåtande sagt ja till att ta bort allmän visstid och arbeta för starkare rätt till heltid. Och till att entreprenörer ska följa svenska kollektivavtal och lagar. Efter debatt ändrade sig förbundsstyrelsen och yrkade bifall även till förbud mot outsourcing under en avtalsperiod och förbud mot att ändra avtal vid upphandling eller övertagande. Dock sa styrelsen och kongressen samfällt nej till att förbjuda bemanningsföretag.

 

Jämställdhet tjänstemän och arbetare

Seko Skåne motionerade om jämställdhet mellan tjänstemän och arbetare. Som exempel tog Seko Skåne terminalglasögon, som tjänstemän i regel får från arbetsgivaren, medan den som arbetar ute i fält inte ”är berättigad till synhjälpmedel

Seko Skåne menar att den diskrimineringen måste minimeras. Och föreslog att Seko ska verka för att det ska vara lika regler på de företag som Seko har kollektivavtal med.

Förbundsstyrelsen besvarade först motionen med att det ser olika ut på olika avtalsområden och att det därför är en förhandlingsfråga. Ombunden fick dock förbundsstyrelsen att ändra sig och istället yrka bifall på motionen. Så blev det.

 

Förbättra rättshjälpen för Sekos medlemmar

Seko Södra motionerade om att förbättra rättshjälpen för Sekos medlemmar inom rättsvårdande myndigheter som anmäls för brott i tjänsten.

Enligt motionären kommer rättshjälpen, som nu omfattar arbetsrättsprocesser, in först efter att en eventuell dom fallit. Seko Södra menade att rättshjälp borde utgå även för brottmålet.

Förbundsstyrelsen ansåg i sitt svar att det skulle bli för dyrt eftersom det måste gälla lika för alla. Efter debatt ändrade sig förbundsstyrelsen och yrkade bifall till motionen, som innebär att Seko ska utreda vilka förbättringar som kan vidtas för medlemmar i rättsvårdande myndigheter samt att Seko ska se över möjligheten att handla upp en försäkringslösning.

 

Nytt kollektivt försäkringspaket

Seko Väst motionerade om ett nytt kollektivt försäkringspaket. Motionären ansåg att Seko bör undersöka möjligheten att erbjuda ett försäkringspaket med bland annat hemförsäkring. Lika för alla medlemmar och inkluderad i medlemsavgiften.

Förbundsstyrelsen yrkade avslag på motionen med motiveringen att det skulle kosta för mycket. Medlemsavgiften skulle behöva höjas med mer än 100 kronor per månad.

Ombuden lyssnade dock till motionärens argumentation och röstade bifall till att Seko ska undersöka och redovisa förutsättningarna för ett  nytt kollektivt försäkringspaket, inkluderande hemförsäkring.

 

Modell tas fram för fördelning av klubbkapital vid delning

Klubb Seko Trafikverket hade motionerat om att en modell tas fram fördelning av klubbkapital vid delning.

Det vore både rimligt och praktiskt att det finns en fastställd rutin framtagen för hur delningar, sammanslagningar och nybildningar av klubbar ska gå till och hur klubbkassan ska delas upp, enligt motionärerna som fick stöd av såväl förbundsstyrelsen som kongressen.

Beslutet blev att ta fastställa en rutin för hur delningar, sammanslagningar och nybildningar ska gå till. Och att praxis att kapitalet följer medlemmen ska styra.

 

Mentorskap för unga förtroendevalda

Seko Skåne och Seko Väst motionerade om att nya förtroendevalda ska erbjudas en mentor.

Motionärerna argumenterade att nya förtroendevalda behöver en god kontakt med erfarna personer i organisationen som kan hjälpa dem med sina uppdrag.

Det fick de stöd för hos såväl förbundsstyrelsen som av ombuden på kongressen som gick på samma linje.

 

Jämställdhet

Seko Skåne hade motionerat om jämställhet och ansåg att ”med den förändringstakt vi har i dag får vi vänta i många årtionden innan vi når ett jämställt arbetsliv och där arbetsvillkoren är jämställda. Detta är inte acceptabelt. Vi måste öka takten.”

Seko och andra förbund måste i högre grad än i dag driva på i denna fråga menade motionären. Det är dags att gå från ord till handling.

Två av motionens förslag fick bifall av förbundsstyrelsen och av kongressen. Beslutet innebär att Seko ska driva jämställdhetsfrågorna på ett politiskt plan och att Sekos förbundsstyrelse ska verka för att förbundet tillskansar sig djup kunskap i ämnet så att kunskap kan spridas i organisationen.

 

Jämställdhet i arbetsmiljö

Seko Skåne hade också motionerat om jämställdhet i arbetsmiljö. Motionären pekade på att många rapporter visar att kvinnors arbetsmiljö är sämre än många mäns.

” Det är inte okej att de kvinnor som tar ett stort samhällsansvar, ska belönas med en sämre arbetsmiljö. Att de ska slitas ut i förtid, ha sämre pensioner, ha färre arbetskamrater och högre sjuktal är inte okej. ”

Motionen yrkade på att Seko ska arbeta aktivt med att alla arbetsplatser ska vara anpassade för alla kön och åldrar samt att alla arbetsplatser ska ha företagshälsovård som är kvalitetssäkrad och omfattar alla.

Det yrkade förbundsstyrelsen bifall till och så beslutade kongressen.

 

Tänderna tillhör kroppen

Seko Skåne motionerade om att Seko ska verka för att riksdagen fattar beslut om att tänderna tillhör kroppen och ingå i högkostnadsskyddet:

” Obehandlade sjukdomar i mun och tänder innebär samma lidande och risker för den enskilde som sjukdomstillstånd i övriga delar av kroppen.”Det ansåg motionärerna och menade vidare att tandvård har blivit en klassfråga då många låginkomsttagare väljer bort nödvändig tandvård för att de inte har råd.

I sitt utlåtande menade förbundsstyrelsen att motionen var besvarad men efter ett antal bifallsyrkanden från kongressombud vände förbundsstyrelsen och yrkade även den bifall, vilket alltså blev kongressens beslut.

 

Hållbar pension

Enligt Seko Väst är den genomsnittliga pensionsåldern för LO:s medlemmar ligger runt 62 år, alltså tre år före den verkliga pensionsåldern:

”Personer som närmar sig 60 och arbetat hela sina liv ska inte behöva tänka på hur de ska lyckas försörja sig mellan 62 och 65 år, bara för att de är totalt slut i kroppen. De ska istället med full kraft kunna jobba till 65 år och sen i lugn och ro kunna gå i pension.”

Kongressen beslutade att Seko ska vara starkt pådrivande part till att politikerna i riksdagen tillsätter en utredning hur arbetsmiljön kan förbättras så att så många som möjligt av de yrkesverksamma kan arbetat fram till ålderspension.

 

Arbetsmiljöavtal i samtliga centrala avtal

Seko Skåne fick med sig såväl förbundsstyrelse som kongress när det gäller att Seko ska verka för att det under kongressperioden finns arbetsmiljöavtal i samtliga centrala avtal. Arbetsmiljöavtalen ska reglera partgemengemensamma arbetsmiljöutbildningar, förbättrad rehabilitering, företagshälsovård och innehålla riktlinjer på vad som ska regleras i lokala avtal.

 

Val av förbundsstyrelse

Kongressen gick i viss mån emot valberednings förslag på ny förbundsstyrelse. Slutligen enades kongressen om följande ordinarie ledamöter:

Bjarne Ringdahl, bransch Väg&Ban (PEAB).

Robert Ignberg, bransch Energi (Skelleftekraft).

Thomas Hagsten, bransch Vård (Kriminalvården).

Ulrika Nilsson, bransch Kommunikation (Post nord).

Sandra Svensk, bransch Kommunikation (Post nord).

Kenny Reinhold, bransch Sjöfolk (Seko sjöfolk)

Nick Fortgens, bransch Tele (Com hem)

Karin Åkersten, bransch Trafik (Arriva)

Glenn Nordström, bransch Väg&Ban (Skanska)

Eldina Melez, bransch Trafik (SJ)

Ingvar Carlsson, bransch Civil (Trafikverket)

 

Kvinnligt nätverk

”Många kvinnor i vårt förbund vittnar om att det finns ett behov av att ha en mötesplats där det kan få möjligheter att stärka varandra”.

Så skrev Seko Väst i en motion om att Seko ska bilda ett kvinnligt nätverk. Efter omröstning beslutade kongressen att gå emot förbundsstyrelsen och bifalla motionen.