För en dryg vecka sedan stormade ett tiotal poliser Waxholmsbolagets ångfartyg Norrskär som då låg vid kaj. Det var sent på kvällen och besättningen hade stannat ombord för att äta kvällsmat.

Anledningen var att Anette Schilde, vd för TRSM group som på Waxholmsbolagets uppdrag sköter delar av skärgårdstrafiken, ringt polisen och uppgett att det pågick en fest med obehöriga ombord på fartyget.

Polisen konstaterade dock snabbt att det vare sig handlade om någon fest eller obehöriga ombord och lämnade fartyget.

– Det var flera ombord som hörde polisen säga att det inte var några problem. Bara behörig besättning som i lugn och ro åt sin kvällsskaffning, säger Chang Strömberg, ombudsman på Seko sjöfolk.

TRSM:s vice vd, som kommit ombord tillsammans med poliserna, stannade dock kvar och gick in i en besättningsmans hytt utan tillstånd.

– Hytten räknas som bostad och han har olovligen tagit sig in där och genomsökt den. Så nu har han blivit polisanmäld för hemfridsbrott, säger Chang Strömberg.

Det har också riktats en polisanmälan om falsklarm mot vd Anette Schilde efter incidenten.

Morgonen efter polisinsatsen på Norrskär kom ett tips in till polisen om att befälhavaren, som även varit med ombord kvällen innan,  var onykter. När han sedan testades av polisen visade det sig att så inte var fallet.

– Det har bekräftats att det tipset kom från ledningen. Det handlar ju om rena trakasserierna, säger Chang Strömberg.

Enligt uppgifter till tidningen Skärgården ska TRSM:s vd i ett samtal med företagets trafikchef i samband med polistillslaget sagt att hon vill göra sig av med personal. Enligt tidningen Skärgårdens uppgiftslämnare ska Anette Schilde och trafikchefen diskuterat de anställda på offentlig plats och då hörts säga:

”Jag struntar i facket och allting annat. De där människorna som har varit här nu, de fortsätter inte här efter den 18 september. Jag kan betala dem. Så funkar jag. De ska ut härifrån, sedan spelar det ingen roll vad facket och alla säger, jag kan betala de där tio personerna. Jag har inga problem med det, för de ska vi inte ha ombord på våra båtar.”

Det handlar om anställda på Waxholmsbolagets ångfartyg Norrskär och Storskär, som TRSM vill göra sig av med.

Enligt Chang Strömberg handlar det om att TRSM inte har kunskaper om skärgårdstrafiken. bland annat ska ledningen uttryckt förvåning över att besättningen sover ombord på fartygen, något den inte uppskattar.

– De hade ingen aning om att besättningen bor ombord. Men så har gjorts i över 100 år på Waxholmsbolaget fartyg. Man kliver av sitt pass vid elva på kvällen och så går kanske första turen klockan sju på morgonen. Det är inte konstigt alls.

Kenneth Österlund är klubbordförande för Seko inom TRSM tycker att det hela är bedrövligt men vill inte uttala sig innan han fått tag på majoritetsägaren, Gotlandsbolaget, som tidigare i år köpte 51 procent av TRSM.

Men för Chang Strömberg är saken glasklar.

– Alla besättningar är väldigt förbannade och förtroende går inte att återställas. Gotlandsbolaget måste hitta en ny ledning, en som kan skilja på för och akter.

Sekotidningen har sökt TRSM:s vd och vice vd för en kommentar.