När vi ses är det måndag eftermiddag, halva kongressen har passerat och många kongressombud gäspar i smyg efter förhandlingar in på natten. Snart väntar ytterligare en sen kväll och den kommer att handla om deras viktigaste frågor, jobb och arbetsmarknad.

– Men samtidigt är det ekonomin som är grunden för de flesta andra frågor, säger Bawer Kevir som annars jobbar på Tvärbanan i Stockholm.

– Under den ekonomiska krisen förde vi en politik som inte skilde sig så mycket från borgarnas. Men vi måste vara tydliga med den politik vi har nu och visa väljarna vad partiet vill kämpa för. Visserligen kan socialdemokraterna inte få igenom allt i riksdagen, men vi måste förstå att det är skillnad mellan parti och regering.

Bawer Kevir nämner en fråga som han anser att partiet ska våga kämpa för, nämligen att staten ska låna för att få fart på bostadsbyggande och på infrastrukturinvesteringar.

– Släpp rädslan att låna, för när ska vi lånat, om inte nu när det nu när det går bra för Sverige.

En annan fråga, som kanske kunde locka ännu fler väljare, är den om vinster i välfärden. Vinsterna blev aldrig den stridsfråga som många befarat eller hoppats. Partiledningen läste motioner och kände av stämningen och kom med en kompromiss som tillfredsställde motståndarna mot vinster i välfärden. Den lyder som följer. ”Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola. vård och omsorg.”

– Vi har väl inte kommit hela vägen precis, konstaterar Karin Åkersten, nyvald ordförande i Seko Stockholm. Men vi har åtminstone tagit ett steg framåt när det gäller vinster eftersom det nu handlar om hela välfärden, inte bara skolan. Det känns också som att vi kan prata om det här på ett annat sätt än tidigare.

Det sägs att socialdemokratin är på väg högerut, in mot mitten. Utifrån vad som händer på kongressen är Karin Åkersten inte riktigt beredd att hålla med.

– Höger, nej så upplever jag det inte, visst handlar det mycket om ordning och reda, men också om solidaritet.

Snart ska det handla om jobben och Bawer visar upp ett meddelande i mobilen, s-ledningen meddelar inför kvällens förhandlingar att man säger ja till lagstiftning mot hyvling av tjänster.

– Jag tycker att de frågor som facket står för har gått framåt. Vi kan se att de fackliga gör jättemycket nytta och det är viktigt att vi blir fler.

Socialdemokraternas kongress inleddes ju dagen efter terrordådet i Stockholm och det präglade inledningen på kongressen.

­ – Första dagen var många i chock, säger Karin. Vi hade ju åkt genom Sverige och hela vägen sett flaggor på halv stång, det kändes speciellt. Men samtidigt är det fint att vara här.