-Det är en jättestor fråga för oss, säger ombudsman Christer Carlsson. Vi måste få en möjlighet att få till schyssta villkor för personalen på entreprenadbolagen. Och då måste vi i förväg känna till vilka som ska anlitas.

Senast det ställdes på sin spets var i samband med dödsolyckan i Dalarna i slutet av förra året. Då omkom två linjemontörer som arbetade åt Ellevio. Seko och Elektrikerförbundet kände inte till att bolaget var inne och jobbade.

-Vi fick inte veta något förrän olyckan inträffade och hade den inte skett hade vi inte vetat något. Det är oacceptabelt. Vi måste kunna se till att alla får schyssta villkor.

Flera stora energibolag, som EON och Fortum, saknar utförandepersonal. De har hittat en gråzon, där det inte finns några lagkrav på att informera facket om vilka entreprenörer de anlitar. I normalfallet reglerar medbestämmandelagen vad som gäller, men här finns en lucka som Seko vill täppa till.

I övrigt har Seko krav på fördubblad beredskapsersättning för de som är tillgängliga nattetid vardagar. Det finns också en individgaranti i yrkandena. 80 procent av löneökningarna ska läggas ut generellt, anser Seko.

Samtliga LO-förbund kräver 2,8 procent i löneökningar och 672 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 24 000 kronor. Utfallet kommer industrin att avgöra eftersom förbunden är överens om att industrin ska sätta det så kallade märket.

-Det innebär att vi inte kan få ut någon löneglidning ens när våra medlemmar förkovrar sig genom utbildning, säger Christer Carlsson. Märket är ett tak för löneökningarna.

Seko har 2500 medlemmar som arbetar på företag inom Energiföretagens arbetsgivarförening EFA. Dit hör bland andra Vattenfall, EON och Fortum Värme.

EFA skriver i ett mejl till Sekotidningen att de inte delar med sig av sin yrkanden till pressen.