Åklagaren har funnit allvarliga brister i arbetsmiljöarbetet då kriminalvårdaren Karen Gebreab misshandlades till döds av en intagen. Därför åtalas nu tre personer som vid tiden för mordet hade följande befattningar: kriminalvårdschef på Häktet Huddinge, chef för avdelningen bevakningscentralen samt chef för avdelningen restriktion.

– Jag anser att de försummelser som läggs var och en av dessa till last är så allvarliga att brottet ska anses vara grovt, säger kammaråklagare Aino Alhem vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

De tre cheferna har brustit i att kartlägga arbetsprocessen och det ledde till att Karen Gebreab lämnades ensam med den intagna, som hon dessutom tvingades att vända ryggen till för att öppna en dörr.

– Här handlar det om högriskklienter och då ställs väldigt höga krav. Och man kände ju till att han var våldsam, så bristerna är allvarliga, säger Aino Alhem.

Enligt uppgift ska man på regionnivå ha känt till att det var vanligt med ensamarbete på anstalten. Har du tittat på ansvaret där?

– Man ska komma ihåg att vid detta tillfälle var det inte meningen att hon skulle ha varit ensam. Det var en enskild medarbetare som missade att hon skulle ha förstärkning när hon tog emot den intagna.

Sekotidningen avslöjade för snart två år sedan att utredningen i princip lagts ned. Varför har det tagit så lång tid?

– Utredningen har aldrig varit nedlagd. Men den har blivit väldigt omfattande och då tar det tid.

Det var den tredje oktober 2011 som kriminalvårdaren Karen Gebreab misshandlades till döds när hon ensam ledsagade en intagen till promenad på taket i Huddinge. Den intagne dömdes senare till livstids fängelse.

Att Karen Gebreab var ensam på taket var en direkt bidragande orsak till att hon attackerades och fackliga företrädare sade omedelbart efter händelsen att ensamarbete var ett stort problem på häktet.