Foto: Freddy Olsson

-Vi märker att arbetsgivarna vill styra arbetstidens förläggning efter sina behov. Flexibilitet, kallar man det, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson.

Almega har länge krävt att få göra upp med den enskilde, utan fackets inblandning. I år har även byggarbetsgivarna ett sådant krav och det är nytt, enligt Valle Karlsson.

Sveriges Byggindustrier vill ha mer generösa regler i riksavtalet så att företagen inte måste förhandla om avvikelser med det lokala facket.

-Facket måste gå med på en förändring av arbetstiden för att det ska gå att genomföra. Då är det två mer jämbördiga parter som gör upp. Vilket det aldrig blir när en enskild ska skriva avtal med sin arbetsgivare.

Foto: Rickard Kilström

Valle Karlsson tycker att arbetsgivarna spelar ett fult spel.

-Arbetsgivarna hävdar att ökad flexibilitet och individuella uppgörelser är ett sätt att få fler heltider, färre visstider och deltider. Och att det ger mer makt till den enskilde att själv bestämma över sin arbetstid.

-Men arbetsgivarna kommer inte att släppa arbetsledningsrätten och därmed blir alla enskilda avtal att vara på deras villkor.

Arbetstidsreglerna är en skyddslagstiftning, påpekar Valle Karlsson, där den enskilde har rätt till 11 timmars dygnsvila och 36 timmar veckovila.

-Det ska vi inte rucka på, säger han.

Det spelar ingen större roll om ersättningen för obekväma arbetstid eller övertid höjs, anser Valle Karlsson.

-Vi byter inte dålig arbetsmiljö mot högre lön. Det går inte att ersätta vila och återhämtning med pengar.

I flera branscher, som exempelvis spårtrafiken, vill arbetsgivarna sträcka ut den tid då arbete får läggas ut, för att kunna ha mer personal under rusningstid. Med en sådan förändring  skapas förutsättningar för delade turer.

-Det har vi hittills sagt nej till. Istället försöker vi vidga yrkesrollen på företag som bara har pendeltrafik exempelvis. På så sätt fylls arbetstiden och vi kan bevara heltider och slippa delade turer.

Samarbete mellan elva tidningar

Striden om tiden är ett samarbete mellan Sekotidningen och tio andra fackförbundstidningar. Klicka på respektive titel för att läsa vad de skriver.

Arbetet, Dagens Arbete, Elektrikern, Fastighetsfolket, Handelsnytt, Hotellrevyn, Kommunalarbetaren, Mål & Medel, Målarnas och Transportarbetaren.