-Jag har blivit mycket inspirerad under de här dagarna, säger Anna Bergström, ombud för Seko Gävle Dala och klubbordförande på Upptåget.

Nästa kongress, 2021, tror hon också att de motioner hon fick avslag på i år kan gå igenom. Det känns så, säger hon.

-Efter att jag varit uppe i talarstolen och pratat om min motion om pronomenrundor ville många diskutera med mig. Jag hade inte riktigt räknat med det, säger hon, men det var kul.

När vi träffades inför kongressen pratade vi en hel del om en av Anna Bergströms motioner, den som handlar om att Seko bör införa pronomenrundor på olika möten. Syftet var att få ett mer inkluderande förbund, att alla, oavsett hur de vill benämna sig själva, hon, han, hen eller något annat, ska känna sig hemma.

Hon trodde inte att den skulle gå igenom och det gjorde den inte heller, men Anna blev väldigt uppmuntrad av att flera ombud stödde henne. Både i talarstolen och i omröstningen.

-Den går nog igenom nästa gång, säger hon med ett leende. Då är förbundet nog moget för att ta ställning i hbtq-frågor.

Hon hade flera andra motioner, i huvudsak om jämställdhetsfrågor. En handlade om barnomsorg dygnet runt och gick inte heller den igenom. Däremot fick en nästan likalydande motion bifall.

-Det får jag nöja mig med. Nu ska Seko arbetar i kommunerna med frågan och det är okej, säger hon.

Jämställdhetsfrågor är det mest kvinnor som driver, noterade hon under kongressens debatter. –Trist, men det kanske beror på att männen tycker att vi ska föra vår egen kamp.

När Anna Bergström kommer tillbaka till medlemmarna i klubben ska hon försöka locka fler att skriva motioner och aktivera sig. Kanske motionskvällar med ABF kan vara en väg framåt, tror hon.

-Medlemmarna tror möjligen att de inte kan påverka. Då är det fint för oss som varit på kongressen att visa att enskilda motioner gått igenom. Exempelvis motionen om att vi ska driva frågan om 30 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det kan bli ett sätt att lyfta intresset från branschfrågor till något större.

När det gäller arbetstidsmotionen tycker Anna att det var förvånande att den gick igenom men hon tycker att det är en väldigt viktig fråga.

-Vi håller på att arbeta ihjäl oss i samhället.

Förbundsstyrelsen fick inte igenom allt, men det mesta. Det tyder, enligt Anna Bergström på att de har gjort ett bra jobb.