– Jag blev medveten om att vi har en hel del att jobba med i föreningen, i Seko. Villkoren för män och kvinnor är olika och vi släpar efter när det gäller hur vi inkluderar människor, säger Anna.

Det ledde i sin tur till att lokföraren Anna Bergström redan 2015 bestämde sig för att skriva motioner till Sekos kongress. Det blev sex stycken, alla antagna först av klubben och sedan av regionen, Gävle-Dala. Därmed är hon en av de flitigaste motionärerna.

– Jag vill att det ska stå i stadgarna att vi är en feministisk och antirasistisk organisation, säger hon.

I stadgarna står i dag att Seko ska arbeta för jämställdhet, men det är inte samma sak som att vara feministisk, anser Anna Bergström.

– Feminist är ett farligt ord för många, det ställer större krav på oss att vara feminister eftersom det, som jag ser det, talar mer om genus. Om den sociala konstruktionen genus. Och det inkluderar även dem som inte vill benämnas som han eller hon.

I konsekvens med det föreslår Anna Bergström att Seko ska införa pronomenrundor på möten, kurser och andra ställen där medlemmar möts. Det vill säga alla ska få chans att presentera sig och berätta hur de vill benämnas.

– Det är viktigt att få chansen att berätta om man vill bli kallad han, hon, hen eller något annat pronomen.

Hon blev jätteförvånad när hon råkade höra en debatt där Svenskt näringsliv tilllämpade pronomenrundor i ett offentligt sammanhang.

– Gud, gör de sånt, tänkte jag. Då kan inte vi vara sämre. Facket ligger lite efter, tyvärr.

Varför ligger facket efter i genusfrågor?

– Får jag säga att det beror på patriarkatet, säger Anna Bergström och skrattar.

– Det finns en hel del män som tycker att det fungerar bra som det gör. Det kan bli svårt att få igenom de här motionerna på kongressen. Vi får väl se.

Anna har också motionerat om behovet av barnomsorg för dygnets alla timmar. Hon tycker att det är viktigt att alla kommuner har nattöppna daghem, så kallade nattis. Och hon vill att Seko driver på politiskt.

– Upptågets största stationeringsort, Tierp, har det inte, exempelvis. Företaget är bra på att fixa scheman men det kanske inte alla arbetsgivare är. Det kan till och med hindra par från att separera, om det betyder att man inte kan jobba kvar med oregelbundna arbetstider. Det blir dessutom allt vanligare.

Att Svenskt näringsliv blev en inspirationskälla till en av motionerna tycker Anna både var lustigt och olustigt.

Ännu märkligare var det när hon upp- täckte att ytterligare en motion hade bäring på arbetsgivarna.

– Jag har skrivit en motion om att pensionsinbetalningar borde framgå av lönebeskeden. Det är viktig information. När jag kollade vilka arbetsgivare som har det så var Svenskt näringsliv en av få, haha. Ja, så kan det gå. Man kan tro att jag jobbar åt dem, men det gör jag faktiskt inte, tvärtom.