Anders Björklund blev anklagad för stöld och tvingades att säga upp sig från Trafikverket.

Ändå är Anders inte riktigt glad. Han grubblar ibland över det som hänt, varför ingen från Trafikverket hört av sig och bett om ursäkt för att de tvingade honom att säga upp sig. Allt han gjorde på arbetstid och som lades honom till last var ju på chefernas order eller uppmaning.

– Det är sveket från arbetskamrater och chefer som gör mest ont. Att de inte ställde upp och sa som det var. Och att de inte heller hört av sig efteråt, säger Anders. Det grubblar jag över ibland.

För två år sedan berättade Sekotidningen Anders historia som började på våren 2013. En tipsare hade ringt Trafikverkets vissel- blåsartelefon och berättat om oegentligheter i den verksamhet där Anders arbetade.

Trafikverket inledde en intern revision och anlitade i hemlighet en säkerhetsfirma för att kolla upp Anders. Han togs ur tjänst innan utredningarna var klara och blev tvingad att själv säga upp sig.

Anders medgav tidigt att han gjort fel, att han bland annat använt Trafikverkets last- bil utanför tjänsten, men gjorde klart att det var olika chefer inom myndigheten som bett honom göra det.

Det var en del av kulturen på arbetsplatsen.

Ingen hänsyn togs dock till Anders uppgifter. Han polisanmäldes.

– Han blev ensam syndabock för en dålig kultur. Det är det mest skrämmande. Att cheferna har gått skadeslösa medan Anders fick sluta sitt arbete efter 28 år. En omvittnat duktig medarbetare, säger Sekos ombudsman Ola Brossberg, som är, och hela tiden har varit, Anders fackliga stöd.

I början av augusti i år möts vi hemma hos Anders i Torsång. I villan där Anders och hans hustru Janet bott i 30 år. Torsång är en idyll strax utanför Borlänge. En by med kyrkrodd och stort midsommarfirande – det kan komma uppemot 10 000 besökare.

Byn har varit en trygghet för Anders under de tre senaste tuffa åren. Grannar har ställt upp och gett sitt stöd.

– Jag har hela tiden känt att folk trott på mig. Att jag sagt sanningen. Och nu har även polis och åklagare kommit fram till samma sak, säger han.

Sedan vi sågs senast har han fått nytt jobb. Han är serviceman i verkstaden på ett järnvägsbolag i Borlänge. Omvittnat omtyckt av kolleger, och en duktig yrkesman.

–Jag fick ett nytt jobb, tack och lov. Trots min ålder. Det är kul med alla unga som kom- mer förbi verkstan för att byta några ord innan de åker ut på jobb. Det är det bästa med att jobba, snacket med kollegerna, säger han.

Ironiskt nog, säger Ola och Anders, är det Trafikverket som ”betalar lönen” även på den nya arbetsplatsen.

– Alla jobb som min firma gör är på Trafikverkets uppdrag. Det är lite småkul i alla fall.

Anders vill lägga allt bakom sig. Gå vidare. För sin egen skull. Han har det bra nu, trivs med nya jobbet, åker till stugan i Härjedalen och njuter av skogen.

Samtidigt är det svårt att glömma på en så pass liten ort som Borlänge. Han stöter då och då ihop med gamla kolleger och chefer och det känns konstigt. 28 år på en arbetsplats ger många möten.

– Vi hälsar inte, säger han.