Teresie Nilsson är hatbrottsutredare på Polisen

Vad gör du på jobbet?

– Jag utreder brott med hatbrottsmotiv. Upprättar för- hör med målsägande, vittnen och misstänkta, samlar in bevismaterial, skannar nätet när det är ett nätrelaterat brott. I vårt uppdrag ingår också att sprida kunskap om hatbrott, så vi föreläser en del inom och utanför Polisen.

Vad är ett hatbrott?

– Allt handlar om gärningsmannens uppsåt, motivet. Om personen begår brottet på grund av en annans etnicitet, religion, hudfärg eller sexuell läggning är det hatbrott. Det kan räcka med att man tror att en person exempelvis har en viss sexuell läggning. Vi utreder brott inom alla brottskategorier så länge brottet definieras som hatbrott.

Vad är bäst med jobbet?

– Det är väldigt varierande. Jag möter många olika människor och i utredningsarbetet är det intressanta och utmanande att få människor att berätta sin version av händelseförloppet. Vi är alla olika och har därmed olika lätt att uttrycka oss.

Vad gör du på fritiden?

– Jag är intresserad av retro och vintagekläder. På jobbet är jag mycket engagerad i samhällsfrågor och då är det skönt att kunna ägna fritiden åt något helt annat. Familjen och det som kommer med att leva på landet är också en stor del av min vardag.

Teresie Nilsson

Namn Teresie Nilsson.

Ålder 42 år.

Yrke Hatbrottsutredare.

Utbildning Internutbildad, har också läst bland annat socialantropologi och rättspsykologi.

Arbetsplats Polismyndigheten i Stockholm.

Bor I ett hus på landet utanför Sigtuna.