Idag klockan 14 trodde parterna i telekonflikten att det skulle bli klart om Unionen och Sveriges ingenjörer får strejka för flexpension. Ett beslut som indirekt påverkar Sekos strejkvarsel då frågan om flexpension finns med även där.

Men AD säger att de måste utreda frågan mer och att det som hittills framkommit i frågan inte visar att facken har rätt.

Därför avslår man förbundens begäran om ett interimistiskt beslut, vilket innebär att de inte får grönt ljus att strejka i dagsläget.

Seko kan strejka ändå, då förbundets krav inte omfattas av Almegas fredspliktsinvändning. Men medlarna har bett Seko skjuta upp sitt varsel i väntan på AD:s beslut.

– Men nu är det högst oklart vad som gäller. Vi sitter och analyserar det här nu. AD säger ju varken eller så det är en väldigt speciell situation, säger Fredrik Bäckström, ombudsman på Seko.

Unionen och Sveriges ingenjörer ville ha ett förhandsbesked, ett så kallat interimistiskt beslut, om deras stridsåtgärder är tillåtna, men det vill AD alltså inte lämna.

Seko ska träffa medlarna klockan fyra i eftermiddag och ska då enligt tidigare uppgifter få ett bud som ska besvaras senast klockan tio i kväll.

Unionens presstjänst meddelar att förbundets jurister tittar på saken men vill inte ge något besked i nuläget om hur man tänker gå vidare.

Sveriges ingenjörer uppger att strejken inte kommer att utbryta idag eller imorgon i alla fall.

Almega tolkar utslaget som en vinst.

– Arbetsdomstolens besked om att det råder fredsplikt i pensionsfrågor var väntat, och ligger i linje med den tolkning Almega gjort av gällande rätt. Komplicerade frågor som pensionsfrågor bör hanteras i lugn och ro och utan strejkhot, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt..